Antena 3 CNN Externe Bulgarii pregătesc un depozit cu deşeuri radioactive lângă graniţa cu România, la 4 km de malul Dunării

Bulgarii pregătesc un depozit cu deşeuri radioactive lângă graniţa cu România, la 4 km de malul Dunării

Bulgarii pregătesc un depozit cu deşeuri radioactive lângă graniţa cu România, la 4 km de malul Dunării
Sursa foto: Foto: en.comunicas.org
06 Iun 2011   •   20:12

Bulgarii au renunţat, deocamdată, să construiască centrala nucleară de la Belene, dar pregătesc un depozit cu deşeuri radioactive la doi paşi de graniţă. Ei ne-au cerut părerea, noi cerem detalii, iar reprezentanţii români la Consiliul Europei cer ca populaţia din zonă să fie protejată

La patru kilometri distanţă de malul Dunării, bulgarii vor un depozit pentru deşeuri slab şi mediu radioactive. Acolo, în zona numită RADIANA, ar trebui ca pînă în 2075 să fie depozitate aproape 350.000 de tone de asemenea reziduuri.

Zona de protecţie contra radiaţiilor, de trei kilometri, nu acoperă teritoriul României. Însă, zona monitorizată a centralei nucleare Kozlodui, cu o rază de 30 de kilometri, se extinde până pe teritoriul românesc.

Bulgarii susţin că pericol ar fi numai în cazul unui accident. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar avea de suferit populaţia din 23 de localitãţi de pe ambele maluri.

Până la sfîrşitul lunii, localnicii români trebuie sã spunã dacã vor sau nu sã trãiascã lângã depozitul de deşeuri radioactive.



×
Subiecte în articol: Bulgari depozit Dunare
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close