Antena 3 CNN Externe “Butonul nuclear” pentru Grecia: guvernul Tsipras poate fi pus in situatia de a restitui accelerat datoria catre Troica

“Butonul nuclear” pentru Grecia: guvernul Tsipras poate fi pus in situatia de a restitui accelerat datoria catre Troica

“Butonul nuclear” pentru Grecia: guvernul Tsipras poate fi pus in situatia de a restitui accelerat datoria catre Troica
01 Iul 2015   •   15:45

Dupa ce n-a respectat scadenta ultimei transe datorate FMI-ului, in valoare de 1.6 miliarde de euro, Grecia a intrat in No Man’s Land. Referendumul de duminica va demonstra daca populatia Greciei mai vrea ca tara lor sa ramana in zona euro, sau nu. Ceea ce urmeaza pentru Grecia este neclar pentru ca sunt foarte multe varianta care se intrevad.

Incepand de astazi, Grecia este prima tara dezvoltata economic care nu isi plateste integral datoriile catre FMI. In acelasi timp, ajutorul financiar acordat Greciei timp de cinci ani a expirat iar creditorii, in frunte cu Angela Merkel, au respins ultima oferta facuta de Atena.

FMI-ul nu va fi incantat, asta e sigur, de faptul ca Grecia nu si-a onorat datoria, insa acest lucru are putine consecinte practice. Fondul de Salvare Financiara al zonei euro are, insa, optiunea de a declara Grecia in incapacitate de plata si sa ceara, totodata, restituirea accelerata a datoriei, ceea ce ar avea efectul unei “bomble nucleare” asupra economiei elene.

Mai multe, aici.

×
Subiecte în articol: Grecia Alexis Tsipras
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close