Antena 3 CNN Externe Căderea unor fragmente din satelitul GOCE pe teritoriul italian, EXCLUSĂ de experţi

Căderea unor fragmente din satelitul GOCE pe teritoriul italian, EXCLUSĂ de experţi

Căderea unor fragmente din satelitul GOCE pe teritoriul italian, EXCLUSĂ de experţi
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
10 Noi 2013   •   19:35

Protecţia civilă italiană a anunţat, duminică după-amiază, că posibilitatea prăbuşirii pe teritoriul Italiei a resturilor desprinse din satelitul GOCE, la intrarea acestuia în atmosferă, este de acum înainte exclusă, informează AFP.
   
Într-un nou comunicat de presă, Protecţia civilă italiană a precizat, într-o manieră care s-a dorit a fi liniştitoare, că "Agenţia spaţială italiană a exclus un eventual impact al fragmentelor de satelit cu teritoriul italian".
   
Cu doar câteva ore înainte, Protecţia civilă italiană a vorbit despre existenţa unui risc minimal, în două ferestre orare: de la 19.44 la 20.24 (orele locale), în teritoriile Val d'Aoste, Piemont, Liguria şi Sardinia, şi între 07.48 la 08.28 (orele locale), luni, în sudul ţării, în regiunile Molise, Campania, Apulia, Basilicata, Calabria şi Sicilia.
   
Satelitul GOCE, lansat în 2009 pentru a cartografia variaţiile înregistrate de gravitaţia terestră şi care şi-a epuizat rezervele de carburant, ar trebui să reintre în atmosfera terestră în noaptea de duminică spre luni, a anunţat, vineri, Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
   
Satelitul GOCE se va dezintegra la o altitudine de circa 80 de kilometri, iar cea mai mare parte dintre fragmente vor arde în întregime. Potrivit previziunilor făcute de Agenţia Spaţială Europeană, doar o mică parte din masa iniţială, circa 20%, adică aproximativ 200 de kilograme, ar trebui să supravieţuiască reintrării satelitului în atmosferă. Aceasta se va dezintegra în mai multe zeci de fragmente, care vor ajunge la suprafaţa planetei noastre.
   
Fără a fi complet nul, riscul pe care îl prezintă prăbuşirea satelitului GOCE pentru pământeni este totuşi considerat de către experţi ca fiind unul "foarte mic".
   
Zona care ar putea fi afectată va fi totuşi cunoscută cu o precizie mai mare pe măsură ce se apropie momentul intrării în atmosferă.
   
GOCE a fost construit înainte de intrarea în vigoare, în 2008, a unui acord internaţional care i-a constrâns pe constructorii de sateliţi ştiinţifici să îi echipeze cu un sistem de propulsie care să îi facă să se prăbuşească în mare, departe de zonele locuite, la încheierea misiunilor lor.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pe 21 mai 2024 pentru clienţi
x close