Antena 3 CNN Externe Cairo. O manifestaţie a poliţiei a provocat incidente cu armata

Cairo. O manifestaţie a poliţiei a provocat incidente cu armata

Cairo. O manifestaţie a poliţiei a provocat incidente cu armata
Sursa foto: Foto: Mediafax
13 Feb 2011   •   18:13

Poliţia egipteană, a cărei atitudine faţă de protestele antiguvernamentale dur criticată, a manifestat, duminică, pentru onoarea lor, la Cairo, provocând incidente cu armata, conform AFP.

Astfel, mai mult de 1.000 de poliţişti au manifestat în faţa Ministerului de Interne pentru a cere creşterea salariilor şi execuţia fostului ministru de Interne Habib el-Adli, demis la sfârşitul lui ianuarie la presiunea protestatarilor.

O serie de incidente au avut loc cu soldaţii prezenţi, care au tras focuri de armă în aer, iar un poliţist a fost rănit în cursul confruntărilor.

În urma mişcărilor, o delegaţie a poliţiştilor a fost primită de ministrul de Interne, Mahmoud Wagdi, care a acceptat dublarea alocaţiilor lor şi dublarea numărului de agenţi promovaţi la rang de ofiţer.El a autorizat de asemenea tinerii poliţişti să primească îngrijiri la spitalele poliţiei, rezervate până în prezent numai ofiţerilor superiori, şi a promis să reintegreze funcţionarii concediaţi din motive administrative.

Cu toate acestea, numeroşi manifestanţi continuau să ceară creşteri salariale.

"Lucrez pentru poliţie de şapte ani, nu câştig decât 664 de lire (112 dolari) pe lună şi am doi copii, cum pot să-i cresc?", întreba Mohammed Ramadan.

Poliţia egipteană, acuzată de brutalitate şi corupţie, nu este apreciată de cea mai mare parte a populaţiei, spre deosebire de armată, a cărei reţinere a fost salutată de manifestanţi. Poliţiştii care manifestau duminică insistau asupra faptului că au primit ordine de la serviciile de securitate pentru a reprima cu brutalitate manifestaţiile, care au condus la plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, şi au subliniat că sunt prost plătiţi de un Guvern corupt.

Ei l-au huiduit pe Adli, demis din funcţie şi vizat de interdicţia de a părăsi ţara, scandând "Habib, tu trebuie să fii executat în piaţa publică".

"Noi nu suntem trădători (...) pentru că fraţii noştri erau la manifestaţii", au mai scandat ei.

Armata a trimis un tanc şi un vehicul blindat pentru transportul trupelor în zona ministerului. Manifestaţii ale poliţiştilor au avut loc de asemenea în faţa unui comisariat din oraş, în cartierul Dokki, pe malul occidental al Nilului.


×
Subiecte în articol: Egipt Cairo Politie armata manifestatie
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close