Antena 3 CNN Externe Acesta este calul făcut cadou de Viktor Orban lui Recep Tayyip Erdogan, la Budapesta! | "I-am dat un cal, am primit 435!"

Acesta este calul făcut cadou de Viktor Orban lui Recep Tayyip Erdogan, la Budapesta! | "I-am dat un cal, am primit 435!"

Premierul ungar Viktor Orban i-a făcut cadou un cal de rasă Nonius omologului turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul vizitei acestuia la Budapesta. La rândul său, a primit o mașină electrică de sute de cai putere.

Acesta este calul făcut cadou de Viktor Orban lui Recep Tayyip Erdogan, la Budapesta! | "I-am dat un cal, am primit 435!"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Dec 2023   •   12:52

"Cadou de la o națiune ecvestră la alta", a precizat șeful guvernului ungar într-o postare pe rețeaua X.

Presa internațională remarcă faptul că darul riscă să-i stârnească lui Erdogan amintiri dureroase, dat fiind că acesta a căzut de pe cal în 2003, anul în care a devenit prim-ministru al Turciei.

Momentul de atunci a fost surprins de camerele de filmat și a redevenit viral, în contextul evenimentului de la Budapesta.

Președintele turc a fost primit cu onoruri militare în Piața Eroilor din capitala Ungariei.

El i-a oferit, la rândul său, lui Viktor Orban o mașină electrică fabricată în Turcia.

"Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată! Pentru un cal putere, am primit 435. Bun venit în Ungaria, președinte Erdogan!", a comentat liderul ungar în postarea de pe X.

În timpul unei conferințe de presă comune, Viktor Orban a declarat că "marele plan este ca turcii și maghiarii să fie victorioși, împreună, în secolul XXI".

Erdogan șantajează SUA: Avioane F-16 contra ratificării aderării Suediei

La rândul său, Recep Tayyip Erdogan a spus că vrea ca Turcia să-și consolideze legăturile cu Ungaria în domenii precum Apărarea și Energia.

El a adăugat că cele două țări au ca obiectiv creșterea volumului schimburilor comerciale la 6 miliarde de dolari, de la 4 miliarde de dolari în prezent.

Ungaria și Turcia sunt țări care, în pofida statutului de membru NATO, au păstrat legături strânse cu regimul președintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, cele două sunt singurele state NATO care încă nu au ratificat aderarea Suediei la Alianța Militară Nord-Atlantică.

La începutul acestei luni, Erdogan a condiționat ratificarea de către Turcia a candidaturii Suediei la NATO de aprobarea "simultană", în Congresul Statelor Unite, a vânzării de avioane de luptă F-16 către Ankara.

În ceea ce-l privește pe Orban, acesta a spus, astă toamnă, că ratificarea candidaturii Suediei la NATO în Parlamentul de la Budapesta nu este o chestiune "urgentă".

Cei doi președinți nu au comentat acest subiect în fața jurnaliștilor.

Surse: Politico, Al Jazeera

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close