Antena 3 CNN Externe California interzice pungile de plastic

California interzice pungile de plastic

California interzice pungile de plastic
Sursa foto: pungi de plastic
04 Iun 2010   •   23:51

Adunarea parlamentară din California a adoptat o legislaţie prin care se interzic pungile de plastic în magazinele din acest stat. Dacă legea este ratificată, California va deveni primul stat din SUA care impune o asemenea interdicţie.
Actul,AB 1998, va cere magazinelor să înlocuiască pungile de plastic cu unele de hârtie începând cu 1 ianuarie 21012. Magazinele vor putea taxa cel puţin cinci cenţi pentru pungile de hârtie reciclată dacă clienţii nu posedă una.
Măsura "va interzice toate pungile de unică folosinţă ce ne poluează oceanele şi apele noastre şi ameninţă viaţa marină," arăta autorul legii, parlamentara Julia Brownley.
În California, cel mai populat stat american, circa 19 miliarde de pungi de plastic sunt folosite în fiecare an, iar statul cheltuieşte peste 25 milioane de dolari anual pentru a le colecta şi îngropa.
Doar cinci procente din pungi sunt reciclate, arată experţii în mediu.
"Este timpul pentru o politică uniformă, la nivel statal, astfel încât consumatorii să ştie la ce să se aştepte indiferent unde merg," arăta Brownley. "Cea mai bună modalitate de a elimina acest fel de poluare este de a o interzice."

Brownley a calificat actul ca "un semnal către naţiune că vom elimina acest obicei costisitor," deşi nimeni nu se aşteaptă la o interdicţie federală în curând.
Guvernatorul Arnold Schwarzenegger a salutat Adunarea pentru adoptarea actului, ceea ce aprecia ca fiind "o mare victorie pentru mediul nostru."

Actul are nevoie şi de aprobarea Senatului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: california
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close