Antena 3 CNN Externe Călugăriţă congoleză, a cărei muncă a devenit o sursă de inspiraţie, câştigă cea mai înaltă distincţie a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi

Călugăriţă congoleză, a cărei muncă a devenit o sursă de inspiraţie, câştigă cea mai înaltă distincţie a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi

Călugăriţă congoleză, a cărei muncă a devenit o sursă de inspiraţie, câştigă cea mai înaltă distincţie a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi
Sursa foto: Foto: http://unhcr.org/nansenmaterials
de O.P.    |    17 Sep 2013   •   07:42

Geneva, 17 septembrie, 2013 - Biroul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) anunţă astăzi că laureatul de anul acesta al Premiul Nansen pentru Refugiaţi este o călugăriţă congoleză care a ajutat sute de femei victime ale violurilor şi abuzurilor comise de Armata de Rezistenţă a Domnului (LRA) şi de alte grupări ce activează în partea de nord-est a Republicii Democrate Congo (RDC).
Sora Angélique Namaika conduce Centrul pentru Reintegrare şi Dezvoltare şi a reuşit prin intermediul acestuia să transforme vieţile a mai bine de 2.000 de femei şi fete care au fost abuzate şi forţate să îşi părăsească locuinţele, în principal de către rebelii LRA.

Multe dintre cele pe care le-a ajutat sunt protagonistele unor poveşti de răpire, muncă forţată, bătăi, crimă, viol şi alte abuzuri ale drepturilor omului.

Abordarea foarte personală adoptată a contribuit decisiv la recuperarea victimelor traumelor şi altor vătămări. În plus faţă de abuzurile suferite, aceste femei şi fete vulnerabile sunt deseori ostracizate chiar de propriile familii şi comunităţi tocmai datorită încercărilor la care au fost supuse.



Recuperarea şi refacerea vieţilor acestor victime se pot face doar cu multă asistenţă şi o grijă aparte. Sora Angélique a reuşit acest lucru ajutându-le să înveţe o meserie, să îşi deschidă o mică afacere sau să revină pe băncile şcolii. În toate mărturiile acestor femei regăsim efectul remarcabil pe care ajutorul oferit de Sora Angélique l-a avut asupra transformării decisive a vieţilor lor, multe adresându-i-se cu multă afecţiune cu apelativul „mama”.

Anunţul câştigătorului de anul acesta coincide cu lansarea raportului despre viaţa persoanelor deplasate din cauza violenţelor LRA. Se estimează că 320.000 de oameni au fost forţaţi să se refugieze în Provincia Orientală a RDC începând cu anul 2008, mulţi dintre aceştia refugiindu-se în repetate rânduri. Raportul elaborat de UNHCR şi IDMC (Centrul de Monitorizare a Deplasării Interne) relevă motivul pentru care violenţele comise de LRA au creat traume atât de adânci şi îndelungate deopotrivă pentru cei răpiţii şi pentru sutele de mii de oameni care se tem în continuare să revină acasă.

Sora Angélique a fost şi ea la rândul ei forţată să se refugieze, părăsind oraşul Dungu ca urmare a violenţelor izbucnite în anul 2009. Din acest motiv, ea înţelege durerea părăsirii propriei case. Este, în fapt, motivaţia eforturilor pe care le depune zi de zi pentru a ajunge la cei care au nevoie de ajutor.

Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi, Antonio Guterres apreciază munca laureatului din acest an: „Sora Angélique este neobosită în misiunea ei de a ajuta femeile şi fetele ajunse într-o situaţie de extremă vulnerabilitate ca urmare a traumelor trăite, sărăciei şi refugiului.
Provocările cu care se confruntă însă, sunt uriaşe ceea ce face ca munca sa să fie  cu atât mai remarcabilă - nu lasă nimic să îi stea în cale.”

Deşi îşi duce la îndeplinire misiunea într-o zonă în care electricitatea, apa curentă şi drumurile asfaltate sunt insuficiente, eforturile Surorii Angélique sunt impresionante. Lipsită de instrumentele corespunzătoare şi cu resurse aproape inexistente, Sora Angélique nu poate fi oprită însă din drumul ei. Alinarea suferinţei acestor femei şi fete dezrădăcinate pentru a le reda speranţa în viitor a devenit raţiunea întregii sale existenţe.

În continuare Guterres a remarcat: „Vieţile acestor femei au fost zdruncinate de brutalitatea violenţelor şi refugiului, iar Sora Angélique nu face decât să demonstreze că fiecare dintre noi poate aduce o schimbare în viaţa familiilor dezbinate de război. Este cu adevărat o eroină.”
Noua laureată a premiului Nansen a răspunsul anunţului spunând:

„Suferinţa la care femeile şi fetele abuzate de LRA au fost supuse este dificil de imaginat. Urmele acestor violenţe le vor marca viaţa pentru totdeauna. Acest premiu nu înseamnă decât că un număr şi mai mare de persoane deplasate din Dungu vor fi ajutate să înceapă o viaţă nouă.
Nu mă voi lăsa niciodată oprită din acest demers de a le reda speranţa şi şansa de a trăi din nou.”

Sora Angélique va primi oficial Premiul Nansen pentru Refugiaţi şi Medalia Nansen în cadrul unei ceremonii organizată în Geneva în 30 septembrie. Evenimentul va fi marcat de prezenţa ca vorbitor a scriitorului Paulo Coelho, autor a numeroase best-seller-ului, precum şi de reprezentaţii muzicale ale cantautoarei britanice Dido, cantautoarei malaeziene Yuna şi grupului Amadou şi Miriam din Mali, nominalizat la premiile Grammy.

După decernarea premiului, Sora Angélique va face o vizită la Roma unde va fi primită la Vatican de Papa Francis în data de 2 octombrie, înainte de a face un tur al capitalelor europene Paris, Bruxelles şi Oslo pentru alte întruniri.

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close