Antena 3 CNN Externe Cambridge a întrecut Harvard în topul celor mai bune universităţi

Cambridge a întrecut Harvard în topul celor mai bune universităţi

Cambridge a întrecut Harvard în topul celor mai bune universităţi
Sursa foto: Foto: brama.com
09 Sep 2010   •   16:00

Universitatea britanică Cambridge a depăşit, după şase ani de supremaţie, Universitatea americană Harvard, în topul realizat de QS World University Rankings în anul 2010, devedind astfel cea mai bună universitatea din lume.

Criteriul care i-a adus această distincţie instituţiei a fost cercetarea. Peste 15.000 de academicieni din întreaga lume au votat Universitatea Cambridge ca având cea mai mare calitate în activitatea de cercetare. Acesta a fost de altfel motivul care a urcat-o pe primul loc, având în vedere că Universitatea Harvard a fost aleasă pentru prima poziţie de majoritatea angajatorilor chestionaţi.

În acelaşi top,  uni­ver­sităţile specializate pe tehnologie au avut rezultate bune îndeosebi la sondajul adresat angajatorilor.  Universitatea Yale din SUA şi University College London din Marea Britanie au rămas ca şi până acum, ocupând locurile trei, respectiv patru.

Pe primele 30 de locuri în acest top din 2010, universităţile din Statele Unite ale Americii domină categoric (15 uni­versităţi), imediat urmând Marea Britanie, cu opt universităţi. În primele 30 de locuri se mai regăsesc uni­versităţi din Elveţia, Canada, Australia, Hong Kong (China) şi Japonia

România lipseşte din top de trei ani

De la înfiinţarea QS World University Rankings în 2004, România a fost prezentă în top cu Universitatea Bucureşti, pe locurile 400-500. De trei ani, însă, universităţile româneşti nu au mai reuşit să intre în acest top.

Calitatea slabă a educaţiei din ţara noastră este tot mai accentuată. Mai ales că, deşi pentru topul din acest an au aplicat cele mai multe universităţi ro­mâneşti de când există QS World University Rankings, nici una nu a intrat în Top 500.

Universităţile româneşti pierd enorm la criteriile: deschiderea internaţională (reputaţia academică), lucrări publicate, numărul de studenţi străini, numărul de profesori străini.

Antena3.ro

 

×
Subiecte în articol: cambridge harvard universitati
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close