Antena 3 CNN Externe Campania electorală din Franţa devine din ce în ce mai dură

Campania electorală din Franţa devine din ce în ce mai dură

Campania electorală din Franţa devine din ce în ce mai dură
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
29 Apr 2012   •   15:41

Socialistul François Hollande, încrezător în victoria sa, şi preşedintele Nicolas Sarkozy, devansat în sondaje, şi-au înăsprit tonul înaintea dezbaterii de miercuri, singura confruntare dintre cei doi oficiali înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, relatează AFP.
   
Duminică, ei au întreprins sprintul final prin două mitinguri de amploare, organizate la Paris de Hollande şi la Toulouse de Sarkozy. Dar punctul forte al săptămânii va fi dezbaterea de miercuri, prima confruntare dintre cei doi oameni politici din 2005.
   
"Dacă luăm în considerare tonul şi fondul campaniei, dezbatere va fi dură. Sunt pregătit", a avertizat François Hollande. Candidatul stângii vrea să sublinieze "contradicţiile şi incoerenţa preşedintelui în exerciţiu".
   
"Va trebui ca François Hollande să facă ceea ce el detestă: să fie direct", a declarat Sarkozy, în poziţie de challenger faţă de rivalul său, declarat câştigător în sondaje cu 54-55 la sută din intenţiile de vot.
   
Tonul s-a înăsprit în ultimele zile între cei doi rivali. Scorul istoric al extremei drepte în primul tur, de aproape 18 la sută din voturi, l-a determinat pe şeful statului să se alinieze la mai multe propuneri ale lui Marine Le Pen.
   
Această orientare înspre dreapta a discursului său, mai ales în materie de securitate şi imigraţie, a fost criticată puternic de stânga şi de mai mulţi susţinători ai săi.
   
"Aud spunându-se că strategia nu este bună. Dar dacă ar fi fost aşa de proastă, cum m-aş fi descurcat" în primul tur, se apără preşedintele.
   
Nicolas Sarkozy a respins categoric sondajele care în trecut "s-au înşelat" şi a afirmat că simte "cum creşte o mobilizare" pe care nu a "văzut-o niciodată în toată viaţa sa politică".
   
"Va fi o participare masivă", susţine preşedintele.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close