Antena 3 CNN Externe Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Polonia va începe peste două săptămâni

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Polonia va începe peste două săptămâni

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Polonia va începe peste două săptămâni
Sursa foto: doliu
12 Apr 2010   •   10:36

Autorităţile de la Vraşovia au decretat doliu naţional, timp de o săptămână, în memoria celor 96 de victime ale tragediei aviatice de la Smolensk. Oamenii vor fi, însă, nevoiţi să treaca peste tragedie şi să iasă la urne pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Peste două săptămâni, preşedintele interimar al ţării, Bronisław Komorowski, va anunţa data la care polonezii sunt chemaţi la vot pentru a-şi alege noul şef de stat. Vor urma apoi două luni de campanie electorală.

Iar analiştii politici vehiculează deja nume ale unor posibili candidaţi. Şeful interimar al statului, Bronisław Komorowski, are cele mai multe şanse de a câştiga alegerile, spun analiştii.

Nu este exclusă nici posibilitatea unei candidaturi a actualui şef al Guvernului. O altă candidatură ar putea fi cea a a fratelui preşedintelui, fostul premier Jaroslaw Kaczinky. Presa scrie că fraţii Kaczinky nu se mai bucurau de popularitate în ţară, dar că, în urma tragediei care a lovit Polonia, şansele lui Jaroslaw la preşedinţia ţării trebuie luate în considerare.

Dincolo de moartea preşedintelui, implicaţiile tragediei de acum două zile sunt ample şi vor avea efecte pe termen lung în politica regională. Potrivit specialiştilor, moartea şefilor armatei poloneze ar putea avea urmări mult mai grave decât cea a preşedintelui. Şi asta pentru că întreaga conducere militară, inclusiv sefii Statului Major şi ai tuturor serviciilor militare se aflau în avionul morţii.

Bursele au fost şi ele afectate de tragedie, cu atât mai mult cu cât guvernatorul Băncii Centrale se află printre victime. Ratele de schimb şi politica dobânzilor nu au suferit însă schimbări imediate.

Mai mult, analiştii de politică internaţională spun că accidentul ar putea influenţa în bine relaţiile bilaterale ruso-poloneze.


Antena 3

×
Subiecte în articol: Polonia accident aviatic doliu alegeri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close