Antena 3 CNN Externe Canada. Cel mai ?bătrân? teritoriu din lume are 4,28 miliarde de ani

Canada. Cel mai ?bătrân? teritoriu din lume are 4,28 miliarde de ani

Canada. Cel mai ?bătrân? teritoriu din lume are 4,28 miliarde de ani
26 Sep 2008   •   14:32

Cercetătorii au descoperit în Canada cel mai „bătrân” teritoriu de pe suprafaţa Pământului. După şapte ani de studii, testele au demonstrat că mostrele de piatră prelevate din provincia canadiană Quebec, din centura de roci verzi Nuvvuagittuq, au o vechime de aproximativ 4,28 miliarde de ani. Descoperirea i-a entuziasmat pe cercetători, care pot acum studia mai detaliat modul în care s-a format şi a evoluat planeta noastră.

Rocile descoperite în Canada sunt cu aproximativ 250 de milioane de ani mai vechi decât orice altă rocă descoperită până în prezent. Însăşi vârsta Pământului este estimată la aproximativ 4,6 miliarde de ani, dar cea mai mare parte a suprafeţei terestre s-a modificat în urma mişcării plăcilor tectonice.

Vârsta rocilor a fost stabilită prin măsurarea compoziţiei izotopice a substanţelor neodim şi samariu descoperite. Acestea sunt substanţe extrem de rare pe Pământ. Studiul a fost coordonat de cercetătorii Jonathan O'Neil de la Universitatea McGill din Montreal şi dr. Richard Carlson, membru al Carnegie Institution of Science din Washington.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Canada Quebec
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close