Antena 3 CNN Externe Canada. Ministrul de externe John Baird și-a prezentat demisia

Canada. Ministrul de externe John Baird și-a prezentat demisia

Canada. Ministrul de externe John Baird și-a prezentat demisia
03 Feb 2015   •   18:46

Ministrul canadian de externe, John Baird, a anunțat marți că demisionează, o decizie care îi lipsește pe conservatori de o figură centrală în perspectiva alegerilor din decembrie, relatează AGERPRES.
"Am vorbit ieri seară (luni — n.r.) cu premierul și l-am informat că demisionez din guvern. I-am împărtășit și intenția de a nu participa la viitoarele alegeri din octombrie", a declarat el în fața Camerei Comunelor.

''De asemenea, i-am adus la cunoștință intenția de a demisiona din calitatea de membru al Parlamentului în săptămânile care urmează".

John Baird, care a fost în ultimele săptămâni foarte implicat în dosarul eliberării din Egipt a jurnalistului canadian al Al-Jazeera Mohamed Fahmy, nu a prezentat vreun motiv pentru decizia sa. Plecarea sa, care ia prin surprindere clasa politică din Canada, a făcut obiectul unor scurgeri de informații în presa canadiană luni seară.

Baird, în vârstă de 45 de ani, a spus că după 20 de ani în politică este optimist în privința viitorului Canadei și a noului capitol din viața sa.

Surse politice au declarat pentru Reuters că relațiile lui Baird cu biroul premierului Stephen Harper s-au deteriorat în ultimele luni.

După demisia lui Jim Flaherty, un foarte respectat ministru de finanțe, primăvara trecută, și care între timp a murit, guvernul conservator al premierului Stephen Harper pierde încă o piesă grea în mai puțin de un an.

Ministrul comerțului, Ed Fast, va prelua temporar portofoliul afacerilor externe până la numirea unui înlocuitor pentru Baird. Printre cei considerați favoriți pentru a primi portofoliul externelor sunt ministrul muncii, Jason Kenney, ministrul de finanțe, Tony Clement, și ministrul imigrației, Chris Alexander.

×
Subiecte în articol: Canada demisie
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close