Antena 3 CNN Externe Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a demisionat la doar câteva ore după anunțul retragerii din politică al lui Sebastian Kurz

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a demisionat la doar câteva ore după anunțul retragerii din politică al lui Sebastian Kurz

Alexander Schallenberg a anunțat că renunță la funcția de cancelar al Austriei. Vestea vine la doar câteva ore după ce Sebastian Kurz a transmis că se retrage definitiv din politică.

Cancelarul austriac Alexander Schallenberg a demisionat la doar câteva ore după anunțul retragerii din politică al lui Sebastian Kurz
Sursa foto: Hepta.ro
de Cerasela Stafie    |    02 Dec 2021   •   22:51

Cancelarul a spus că va demisiona imediat ce partidul din care face, Partidul Popular Austriac (ÖVP), parte își va alege noul președinte. Cel actual, Sebastian Kurz, și-a anunțat retragerea din viața politică la doar 35 de ani.

Kurz a uimit Austria și a lăsat un vid de putere în formațiunea politică. El a demisionat din funcția de cancelar în octombrie, la ordinul partenerului său de coaliție, Partidul Verde, după ce procurorii au deschis o anchetă pentru corupție. Cu toate acestea, el rămăsese șef de partid și parlamentar.

Schallenberg, un diplomat de carieră, este cancelar de mai puțin de două luni, de la preluarea funcției de la Kurz.

„Nu este și nu a fost niciodată intenția mea de a prelua funcția de lider al ÖVP. Cred cu tărie că ambele funcții, cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului cu cele mai multe voturi, ar trebui deţinute în curând, din nou, de aceeaşi persoană. Din acest motiv, eu voi face disponibil postul meu de cancelar imediat ce în interiorul partidului e stabilită direcţia relevantă”, a declarat Schallenberg, scrie Reuters.

El a fost vizat de acuzații că nu ar fi mai mult decât ”marioneta” lui Kurz și îi ține scaunul cald, în timp ce stăpânul său politic încearcă să-și curețe propriul nume.

Kurz este una dintre cele zece persoane suspectate de diferite grade de corupție și luare de mită într-un caz în care procurorii susțin că fondurile publice au fost folosite pentru a comanda în secret sondaje manipulate, care au fost publicate cu scopul de a-l ajuta să devină lider de partid și apoi cancelar în 2017.

„Nu sunt nici un sfânt, nici un criminal”, a spus Kurz într-o declarație pentru presă, negând acuzațiile.

El a spus că s-a simțit „vânat” din cauza criticilor puternice în perioada în care a fost cancelar. Cel mai recent a fost criticat pentru că nu a făcut mai mult pentru a preveni ultimul val de infecții cu COVID-19, care a determinat lockdown-ul actual la nivel național.

A condus partidul la două alegeri parlamentare, din 2017 și 2019, devenind cancelar după ambele. Însă timpul petrecut în guvern a fost înfundat în scandaluri, inclusiv ancheta pentru corupție și demiterea sa de către parlament în 2019.

Formațiunea politică pe care a condus-o este unul dintre principalele partide tradiționale din Austria, dar, cât a fost la putere, Kurz a fost construit totul în jurul propriei persoane, fără a lăsa opțiuni pentru a-l succeda.

Majoritatea sondajelor au arătat că OVP a avut un avans de cel puțin 10 puncte față de cel mai apropiat rival al său, social-democrații de opoziție, până când Kurz a fost pus sub investigație, în octombrie. Sondajele arată acum cele două partide la egalitate.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close