Antena 3 CNN Externe Cancelarul austriac evită să dea un răspuns categoric privind aderarea României la Schengen

Cancelarul austriac evită să dea un răspuns categoric privind aderarea României la Schengen

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vorbit, în urmă cu puțin timp, într-o conferință de presă despre poziția finală legată de intrarea României în Schengen.

Cancelarul austriac evită să dea un răspuns categoric privind aderarea României la Schengen
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Dec 2022   •   19:18

Sunt multe probleme care trebuie discutate, migrația fiind problema principală. Lucrăm din greu pentru a ne proteja graniţele externe, a spus cancelarul austriac, adăugând că există o problemă de securitate.

Karl Nehammer: Miza este securitatea cetăţenilor noştri

În continuare avem peste 75.000 de migranți neînregistraţi, vin din România și Bulgaria, nu e o discuție politică, ci bazată pe fapte.

Karl Nehammer a mai declarat că ministrul de interne al ţării sale are "un nou calendar pentru primăvara următoare" în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Miniștrii de interne au pe masă ca primăvara viitoare să luam o decizie pentru România și Bulgaria, să ne uităm cum putem modifica legislația, ca să asigurăm securitatea, a declarat Nehammer.

Nu putem asigura securitatea la graniţă făcând garduri, a opinat el.

Austria este singura țară care se mai opune aderării României la Spațiul Schengen 

Întrebat dacă mâine, în consiliul JAI, Austria va vota împotriva primirii României și Bulgariei în Schengen, Nehammer a evitat un răspuns şi a vorbit din nou despre problema migraţiei.

"România şi Bulgaria au nevoie de sprijinul nostru", a arătat cancelarul austriac. 

"Nu este o discuţie politică, ci una de securitate, nu putem să o ascundem sub preş", a precizat cancelarul austriac. 

Candidaturile României și Bulgariei nu vor fi decuplate, a mai spus Nehammer. "Bulgaria și România vor avea votul împreună, e o procedură care trebuie continuată", a precizat el.

Conferința de presă a avut  loc la Viena, la finalul unei întâlniri dintre cancelarul austriac și liderii Partidului Popular European (PPE), în frunte cu președintele Manfred Weber.

Partidul condus de cancelarul Karl Nehammer este membru PPE.

Ce spun românii despre faptul că Austria se opune intrării României în Schengen: "Să convingi pe X și pe Y să te iubească e înjositor"

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia EFE.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este ''un apel de urgenţă'' către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.

Cele ''peste 100.000 de cereri de azil'' înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.

×
Subiecte în articol: Cancelarul Austriei Karl Nehammer
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close