Antena 3 CNN Externe Candidatul favorit la funcţia de director general UNESCO: Aş arde cu mâna mea cărţile în limba ebraică

Candidatul favorit la funcţia de director general UNESCO: Aş arde cu mâna mea cărţile în limba ebraică

Candidatul favorit la funcţia de director general UNESCO: Aş arde cu mâna mea cărţile în limba ebraică
07 Sep 2009   •   17:30

Membrii Consiliului Executiv al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) s-au întrunit, luni, la Paris, pentru a desemna un nou director general al Organizaţiei, anunţă AFP. Din cei nouă candidaţi pentru ocuparea acestei funcţii, favorit este ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni, la adresa căruia au fost lansate mai multe acuzaţii de antisemitism.

Farouk Hosni, în vârstă de 71 de ani, susţine că beneficiază deja de voturile a 32 dintre cele 58 de ţări membre UNESCO, ceea ce înseamnă mai mult decât majoritatea simplă necesară desemnării sale în funcţie.

Candidatul egiptean, susţinut de mult timp de Liga Arabă, Uniunea Africană şi Organizaţia Conferinţei Islamice, a stârnit, însă, numeroase controverse după o serie de declaraţii. În 2008, Farouk Hosni a afirmat în faţa Parlamentului egiptean că "ar arde cu mâna sa" cărţile în limba ebraică pe care le-ar găsi în bibliotecile din această ţară.

În plus, laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, susţine că Hosni ar fi calificat cultura israeliană ca fiind "inumană" şi "rasistă". În 2001, mai spune Wiesel, egipteanul ar fi denunţat într-un ziar "infiltrarea evreilor în mass-media internaţionale".

Cu toate acestea, Farouk Hosni şi-a exprimat în repetate rânduri regretul pentru afirmaţiile făcute. Pe site-ul său, acesta se defineşte ca fiind "un om al păcii".

fiecare dintre cei nouă candidaţi pentru ocuparea funcţiei de director general al UNESCO urmează să fie supus unui interviu al Consiliului Executiv. Memebrii acestuia se vor reuni apoi pentru vot.

Mandatul actualului director general, japonezul Koichiro Matsuura, va expira în luna noiembrie.

Antena3.ro




×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close