Antena 3 CNN Externe Canicula a ucis trei oameni în Spania şi ar putea fi cauza a căteva sute de decese în Marea Britanie

Canicula a ucis trei oameni în Spania şi ar putea fi cauza a căteva sute de decese în Marea Britanie

Canicula a ucis trei oameni în Spania şi ar putea fi cauza a căteva sute de decese în Marea Britanie
11 Iul 2010   •   10:32



Trei oameni au murit până acum în Spania din cauza temperaturilor care au depăşit 40 de grade. Mai multe comunităţi iberice sunt în alertă după ce autorităţile au anunţat că temperaturile vor continua să crească. Căldura dă bătăi de cap şi autorităţilor din Polonia şi Rusia.

Şapte regiuni din centrul şi sudul Spaniei sunt în alertă pentru prima oară în acest an din cauza temperarturilor extrem de ridicate. Autorităţile au avetizat bâtrânii şi copiii să nu iasă din casă în timpul zilei. Temperatura a fost insuportabilă în Madrid.

Şi ruşii au avut de suferit din cauza căldurii. Chiar dacă temperaturile nu au depăşit 32 de grade, autorităţile de la Moscova spun că este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în capitala Rusiei.

Piscinile şi fântânile arteziene au fost adevărate oaze şi pentru polonezi.

Canicula ar putea fi cauza "câtorva sute de decese" înregistrate în Marea Britanie

Marea Britanie a înregistrat în ultimele două săptămâni "câteva sute de decese suplimentare", care ar putea avea legătură cu valul de căldură care afectează insula, au anunţat, sâmbătă, autorităţile sanitare de la Londra, citate de AFP.

"Populaţia este rugată să supravegheze persoanele din anturaj, familia şi prietenii, după o creştere a numărului deceselor, ca urmare a valului de căldură de durată", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

"Au fost înregistrate câteva sute de decese suplimentare", a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru protecţie sanitară HPA, raportând rata mortalităţii din ultimele două săptămâni la rata medie înregistrată în aceeaşi perioadă în ultimii zece ani.

"Deşi este vorba despre date preliminare, experţii sugerează că valul de căldură ar putea reprezenta o cauză pentru o parte a acestei creşteri", a precizat Ministerul Sănătăţii, adăugând că temperaturile ridicate provoacă probleme serioase, în special pentru persoanele în vârstă.

Serviciul meteo britanic (Met Office) a emis o alertă de caniculă de nivel 2 pentru sud-estul şi estul Angliei şi pentru zona Londrei, care va rămâne în vigoare până luni dimineaţă. Nivelul 2 de alertă - pe o scară cu patru niveluri - indică o probabilitate de 60% ca timp de două zile consecutive să fie înregistrate temperaturi cu "efecte importante" asupra stării de sănătate. Pentru Londra, pragul este stabilit la 32 de grade în cursul zilei şi 18 grade noaptea.

În sud-estul Angliei, temperaturile vor ajunge până la cel puţin 31 de grade sâmbătă, înainte de a scădea duminică la 28 de grade.

Valul de căldură care a afectat Europa în 2003 a provocat între 2.000 şi 3.000 de decese suplimentare în Anglia şi 30.000 pe întregul continent european, a precizat HPA.

Foto: INTACT Images

Antena3.ro

×
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close