Antena 3 CNN Externe Caniculă în Europa. Valul de căldură a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania

Caniculă în Europa. Valul de căldură a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania

Caniculă în Europa. Valul de căldură a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    29 Iun 2019   •   14:12

După ce a înregistrat vineri noi recorduri absolute de temperatură, Franţa se va confrunta din nou sâmbătă cu temperaturi extrem de ridicate, în special la Paris, în a şasea zi a unei canicule care afectează o mare parte a Europei Occidentale, informează AFP.

Acest val de căldură, de o intensitate excepţională pentru luna iunie, a provocat deja incendii şi victime în Franţa, Italia şi Spania.

Pentru prima dată de la începutul înregistrărilor meteorologice în secolul al XlX-lea, Meteo-France a înregistrat vineri 45,9 grade Celsius la Gard, unul dintre cele patru departamente din sudul Franţei pe care institutul meteorologic le-a plasat sub "cod roşu".

Acest nou record îl pulverizează pe cel de 44,1 de grade Celsius, înregistrat în august 2003, în acelaşi departament, fiind comparabil, potrivit Meteo-France, cu temperatura înregistrată într-o zi normală de august în celebra Vale a Morţii din California.

Valul de căldură este asociat şi cu izbucnirea a 60 de incendii, care au devastat peste 600 de hectare şi 12 case şi au mobilizat 750 de pompieri.

Franţa a înregistrat şi prima victimă a acestui val de căldură, după ce unui bărbat care lucra pe un acoperiş la 35 de grade la umbră, în apropiere de Rennes (vestul ţării), i s-a făcut rău şi a decedat.

Două persoane au murit şi în Spania, unde temperaturile au depăşit adesea 40 de grade. Un tânăr de 17 ani a decedat în urma insolaţiei în Andaluzia, iar un vârstnic de 93 de ani a murit joi din aceeaşi cauză în centrul Valladolid-ului.

Valul de căldură este aşteptat să dureze până sâmbătă în majoritatea zonelor Spaniei, doar regiunile din nord-vest, Asturia şi Galicia, fiind cruţate de caniculă.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close