Antena 3 CNN Externe Capitala Siriei, la un pas de colaps. Milioane de oameni sunt în pericol

Capitala Siriei, la un pas de colaps. Milioane de oameni sunt în pericol

Capitala Siriei, la un pas de colaps. Milioane de oameni sunt în pericol
03 Ian 2017   •   19:16

Aproximativ 4 milioane de persoane care locuiesc la Damasc se confruntă cu lipsa apei începând din data de 22 decembrie, ca urmare a luptelor ce se desfăşoară în zona Wadi Barada, de unde este aprovizionată cu apă cea mai mare parte a capitalei siriene, a avertizat marţi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Asistenţei Umanitare (OCHA), citat de agenţia Xinhua. 
    
"Suntem foarte preocupaţi de acest lucru din cauza lipsei actuale de apă, dar de asemenea a riscului de boli şi de sănătate asociat cu o astfel de lipsă de apă", a declarat purtătorul de cuvânt al OCHA Jens Laerke presei la Geneva. 
    
"Am primit rapoarte care indică faptul că autorităţile au activat planuri de urgenţă pentru a produce circa 30% din nevoile zilnice ale oamenilor pentru a furniza apă pe bază de rotaţie şi a satisface cerinţele minime ale oraşului Damasc", a adăugat el. 
    
Potrivit OCHA, camioane sunt de asemenea folosite pentru a transporta apă pentru şcoli, spitale, brutării şi în unele cartiere ale capitalei siriene. 
    
Ca parte a răspunsului său legat de apă, canalizare şi igienă în Siria, ONU a reabilitat şi echipat o serie de puţuri în şi în jurul Damascului, care acoperă aproximativ o treime din nevoile zilnice ale oraşului. 
    
În paralel, ONU a furnizat combustibil şi generatoare pentru a creşte capacitatea de pompare a apei, a finanţat lucrări de reparaţii şi a efectuat transporturi de apă la circa 50 de şcoli prioritare şi în unele zone din partea rurală a Damascului. 

"Vom continua să facem apel la toate părţile implicate în conflict să nu vizeze infrastructura de apă din cauza consecinţelor serioase pe care le-ar avea", a conchis Laerke.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Siria Damasc apa criza
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close