Antena 3 CNN Externe Aproape o tonă de cocaină neagră, capturată în Spania: ”Un mod de operare nemaivăzut”

Aproape o tonă de cocaină neagră, capturată în Spania: ”Un mod de operare nemaivăzut”

Poliția spaniolă a capturat 862 de kilograme de cocaină neagră, camuflată printre saci cu cărbune, într-o regiune din nordul Spaniei. Traficanții au scăpat de mirosul substanței pentru a nu putea fi depistată de câinii specializați în detectarea narcoticelor. Polițiștii spun că modul în care au operat traficanții nu a mai fost întâlnit până acum.

Aproape o tonă de cocaină neagră, capturată în Spania: ”Un mod de operare nemaivăzut”
Sursa foto: Youtube/Policia Nacional
de Adelina Miron    |    02 Iun 2021   •   21:55

"Modul de operare a implicat utilizarea unui proces chimic complex pentru a camufla drogurile sub formă de cărbune, proces care a fost realizat de cartelurile mexicane și columbiene", au transmis autoritățile spaniole într-un comunicat.

Cincizeci de ofițeri spanioli și portughezi au urmărit două containere în timp ce erau transportate cu camionul din Portugalia în nordul Spaniei, unde conținutul lor trebuia separat și cocaina recuperată într-un laborator, transmite The Guardian.

De îndată ce camioanele au ajuns la sediul grupării dintr-o zonă industrială din orașul Medina del Campo, în regiunea nordică spaniolă Castilia și Leon, poliția a intervenit, a arestat trei persoane și a confiscat 862 de kilograme de cocaină, ascunse printre 1364 de saci în care se afla cărbune.

„Drogul a devenit aproape nedetectabil, deoarece forma și culoarea sa erau atât de asemănătoare cu cea a cărbunelui. Mai mult, mirosul caracteristic al cocainei a fost eliminat, ceea ce înseamnă că nu a putut fi detectat de câinii specializați în narcotice.”, au mai precizat autoritățile spaniole.

Ofițerii poliției naționale din Spania și ai poliției judiciare din Portugalia au început anchetele la începutul anului 2020, după ce au observat că o companie comercială folosea mai multe organizații pentru a efectua importuri suspecte care nu se potriveau cu presupuse operațiuni de afaceri.

Polițiștii au descoperit că traficul de cocaină neagră a pornit de la un cunoscut traficant de droguri basc.

„Această operațiune majoră nu a avut ca rezultat doar arestarea unui cunoscut traficant de droguri, ci a dus și la una dintre cele mai mari confiscări de cocaină înregistrate în Castilla y León. Mai mult, a apărut un modus operandi care nu fusese văzut până acum.”,  a transmis poliția spaniolă.

 

×
Subiecte în articol: cocaina Spania traficanti
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close