Antena 3 CNN Externe Care sunt cele trei regiuni din Bulgaria care vor să se unească cu România

Care sunt cele trei regiuni din Bulgaria care vor să se unească cu România

Care sunt cele trei regiuni din Bulgaria care vor să se unească cu România
04 Ian 2018   •   14:58

Locuitori din nord-vestul Bulgariei strâng semnături pentru o declaraţie privind separarea regiunilor Vidin, Vraţa şi Montana de restul ţării, ei susţinând că doresc fie autonomie, fie alipirea la România, relatează miercuri postul de televiziune bulgar NOVA, citat de novinite.com.

Vidin este o regiune (oblast) în nord-vestul Bulgariei. Se învecinează cu regiunea Montana. Este situată la granița Bulgariei cu România și cu Serbia. Capitala sa este orașul omonim. Populația regiunii era la recensământul din februarie 2011 de 101.018 persoane,[1][2][3] densitatea era de 33,3 loc/km²[1][2][3] iar suprafața este de 3,032.9 km². În nordul acestei regiuni trăiește cea mai mare comunitate de români din Bulgaria.

La câțiva kilometri de Vidin se află ruinele unei mănăstiri săpate în stâncă de pe vremea lui Stratsimir și a țarinei Ana. La poiana Albotina, aflată la poalele stâncilor, se întâlnesc românii din satele din preajma Vidinului în fiecare an, a doua zi de Paște, venind unii de la zeci de kilometri.

Regiunea Vidin cuprinde 11 obștine (comune).

Montana este o regiune (oblast) în nord-vestul Bulgariei. Se învecinează cu regiunile Vidin, Vrața și Sofia. Este situată pe granița Bulgariei cu România. Reședința sa este orașul omonim. Cuprinde 11 obștine (comune). Are o suprafață de 3635 km pătrați și o populație de 183.000 de locuitori.

Vrața este o regiune (oblast) în nord-vestul Bulgariei. Se învecinează cu regiunile Montana, Sofia, Loveci și Plevna. Este situată la granița Bulgariei cu România. Capitala sa este orașul omonim. Are o populație de aproape 200.000 de locuitori.

×
Subiecte în articol: Bulgaria
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close