Antena 3 CNN Externe Carla Fracci, una din cele mai celebre balerine, a murit la 84 de ani

Carla Fracci, una din cele mai celebre balerine, a murit la 84 de ani

Carla Fracci, una din cele mai cunoscute balerine, supranumită stea a dansului italian, a murit joi în locuinţa ei din Milano la vârsta de 84 de ani.

Carla Fracci, una din cele mai celebre balerine, a murit la 84 de ani
Sursa foto: danzadance.com
de Claudia Popovici    |    27 Mai 2021   •   16:30

Anunțul a fost făcut de prestigiosul Teatru Scala, acolo unde balerina Carla Fracci a adus o contribuție fundamentală la prestigiul culturii italiene în lume.

„Teatrul Scala anunţă cu emoţie vestea dispariţiei Carlei Fracci, astăzi, în casa ei din Milano. Teatrul, oraşul şi dansul pierd o figură istorică, legendară, care a lăsat o amprentă foarte adâncă în identitatea noastră şi a adus o contribuţie fundamentală la prestigiul culturii italiene în lume".

Italia îi este recunoscătoare pentru totdeauna imensei Carla Fracci", a reacţionat pe Twitter ministrul Culturii Dario Franceschini, aducându-i omagiu celei care a dansat alături de cei mai mari balerini ai secolului ei, de la Rudolf Nureev la Mikhail Baryşnikov, scrie Le Figaro.

Cine este Carla Fracci

În 1946, la vârsta de 9 ani, Carla Fracci a fost admisă la şcoala de balet de la Scala, unde a studiat dansul în special cu Vera Volkova, ceea ce i-a permis să beneficieze de o dublă tradiţie clasică, cea de la Milano şi cea de la Sankt Petersburg.

Cunoscută în ţara sa ca "La Fracci", Carla Fracci a interpretat peste  200 de personaje de-a lungul carierei. A fost numită prim-balerină a celebrei instituţii milaneze în 1958.

În anii 1970, la Festivalul de la Verona cariera ei a cunoscut un succes imens. Ea a condus şi compania de Balet din Verona din 1995 până în 1997, apoi Baletul Operei din Roma în 2002.

La sfârşitul formării ei în 1954, a fost angajată în trupa de la Scala. În scurt timp, a părăsit compania luând decizia să devină independentă.

Apreciată de coregrafi precum John Cranko sau Roland Petit, ea s-a distins prin interpretările foarte personale. A participat şi la creaţii originale, de exemplu la cele realizate de Mario Pistoni în 1966 sau ale lui Roland Petit în 1996, sau la reconstituiri ale baletelor Isadorei Duncan de Millicent Hodson, în 1990.

În 2004, a fost numită Ambasadoare a Bunăvoinţei la Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Rolul care a consacrat-o a fost Giselle, personaj pe care l-a interpretat extraordinar.

×
Subiecte în articol: balerină Carla Fracci
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close