Antena 3 CNN Externe Carnagiu în Siria: Patruzeci de soldaţi au fost ucişi sâmbătă, într-o operaţiune de preluare a unui sat de la frontiera turcă

Carnagiu în Siria: Patruzeci de soldaţi au fost ucişi sâmbătă, într-o operaţiune de preluare a unui sat de la frontiera turcă

Carnagiu în Siria: Patruzeci de soldaţi au fost ucişi sâmbătă, într-o operaţiune de preluare a unui sat de la frontiera turcă
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
06 Oct 2012   •   23:21
Update 22: 50-Patruzeci de soldaţi şi nouă luptători insurgenţi au fost ucişi sâmbătă în confruntările în urma cărora rebeliunea a preluat controlul asupra unui sat de la frontiera turcă, conform unui bilanţ al Observatorului sirian al Drepturilor Omului, relatează AFP.

"Luptele au ţinut peste 12 ore şi s-au soldat cu cel puţin 40 de morţi printre membrii forţelor armate siriene, în special cinci ofiţeri şi nouă morţi în rândul rebelilor", a declarat acest ONG care transmisese anterior un bilanţ de 25 de soldaţi morţi şi trei rebeli. 

"Confruntările din Khirbet al-Joz (...) s-au încheiat când luptătorii rebeli au preluat controlul asupra localităţii şi a împrejurimilor".

Satul Khirbet al-Joz, părăsit de locuitori, este situat în provincia Idleb (nord-vest) la 2 kilometri de frontiera cu Turcia, un stat care susţine insurgenţii sirieni.
  
Update 13:05 -
Patru turci care luptau alături de rebeli au fost ucişi, sâmbătă, de armata siriană la Alep, au anunţat televiziunea siriană şi agenţia oficială Sana, relateazã AFP.

"O unitate a valoroasei noastre armate a distrus la Boustane al-Qasr (vest) două vehicule în care erau montate mitraliere antiaeriene Duşka şi şapte maşini Mercedes la bordul cărora se aflau terorişti, între care patru turci", afirmă presa oficială.
   
În terminologia oficială, cuvântul "terorist" desemnează rebelii care luptă împotriva regimului.

Update 12:00
- Armata turcă a ripostat sâmbătă dimineaţa la un nou tir de artilerie provenit din Siria şi îndreptat spre provincia Hatay (sud-est) dar care nu a provocat victime, a anunţat agenţia semioficială turcă Anatolia, relatează AFP.

"Un obuz de tun a aterizat astăzi (sâmbătă) la ora 07.00 (07.00 ora României) la 50 de metri în interiorul teritoriului turc, pe un teren viran situat la 700 de metri de satul Güveççi şi la 300 de metri de un post de jandarmerie", afirmă un comunicat al guvernatoratului din Hatay.
   
De la incidentul produs miercuri şi soldat cu moartea a cinci civili turci într-un sat de frontieră, Turcia răspunde sistematic cu tiruri de artilerie la tirurile siriene.

Güveççi este situat la frontiera siriană. În satul sirian vecin, Khirbet al-Joz, au loc lupte între insurgenţii din Armata Siriană Liberă (ASL) şi armata regimului, anunţase anterior agenţia turcă Anatolia.
   
Coloane de fum se ridicau sâmbătă din unele locuinţe din acest sat sirian, adaugă Anatolia.

------------------
   
Incidentul produs miercuri la Akçakale, în sud-estul Turciei, cel mai grav între Damasc şi Ankara de la distrugerea unui avion de luptă turc de către apărarea antiaeriană siriană în iunie, a provocat o creştere bruscă a tensiunilor şi a reanimat temerile unei propagări a conflictului sirian.

Numeroase tancuri şi sisteme de artilerie au fost mobilizate la frontiera cu Siria, în zona localităţii Akçakale, situată de partea turcă în dreptul localităţii siriene Tall al-Abyad.
  
Guvernul turc a obţinut joi aprobarea Parlamentului pentru a continua operaţiunile militare pe teritoriul turc, invocând raţiuni de "siguranţă naţională". Dar premierul Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria.

Guvernul Turciei a primit permisiunea de a lansa o operaţiune militară pe teritoriul Siriei, ca măsură de precauţie. Oficiali de rang înalt au punctat că Turcia nu intenţionează să declare război Siriei, însă că nu va tolera un alt atac, dacă acesta va avea loc.

Între timp, au venit şi scuzele publice din partea Siriei, care a deschis o anchetă pentru a stabili de unde au provenit rachetele implicate în atacul lansat asupra oraşului turc, în urma căruia cinci persoane şi-au pierdut viaţa.

Parlamentul Turciei a adoptat o moţiune a guvernului care autorizează armata să desfăşoare, dacă este nevoie, operaţiuni în Siria. Această decizie nu reprezintă, însă, o declaraţie de război, susţin oficialii de la Ankara.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close