Antena 3 CNN Externe Execuțiile a doi condamnați la moarte, blocate în Carolina de Sud. Instanța a decis că "deținuții trebuie să-și poată alege moartea"

Execuțiile a doi condamnați la moarte, blocate în Carolina de Sud. Instanța a decis că "deținuții trebuie să-și poată alege moartea"

O instanță superioară din statul american Carolina de Sud a blocat execuțiile a doi deținuți condamnați pentru crime.

Execuțiile a doi condamnați la moarte, blocate în Carolina de Sud. Instanța a decis că "deținuții trebuie să-și poată alege moartea"
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iun 2021   •   00:02

Decizia, care nu anulează execuțiile, este în acord cu prevederile unei legi recent intrate în vigoare.

Textul spune că persoanele condamnate la pedeapsa capitală trebuie să aleagă între execuția prin electrocutare și cea prin împușcare atunci când nu este disponibilă injecția letală.

Execuția prin injecție letală a fost opțiunea condamnaților Brad Sigmon și Freddie Owens, însă cererea lor nu a putut fi acceptată de autorități iar motivul este simplu: lipsa componentelor necesare a făcut ca metoda injecției letale să nu mai fie utilizată timp de 10 ani în acest stat american.

Injecția letală, subterfugiul condamnaților pentru amânarea execuției

Pe de altă parte, în facilitățile unde sunt încarcerați Sigmon și Owens nu există plutoane de execuție.

Legea care obligă condamnații la moarte să opteze între electrocutare și împușcare a fost adoptată tocmai pentru a închide posibilitatea amânării la nesfârșit a unei execuții pe motiv că nu poate fi dusă la capăt prin injecție letală.

Pornind de la realitatea că pentru clienții lor există în prezent o singură metodă implementată, cea prin electrocutare, avocații celor doi deținuți au cerut la Curtea Supremă statală oprirea execuțiilor.

Miercuri, instanța a decis în favoarea lor, constatând că Sigmon și Owens nu au avut posibilitatea de a alege metoda de ducere la îndeplinire a pedepsei.

Instanța: fără noi execuții până ce deținuții pot opta pentru împușcare

Potrivit deciziei instanței, nu trebuie emise alte notificări de execuție până la implementarea "protocoalelor și politicilor de ducere la îndeplinire a sentințelor prin intermediul plutonului de execuție".

Autoritățile penitenciare au comunicat, la rândul lor, că vor anunța instanța de judecată atunci când vor fi disponibile plutoanele de execuție.

Carolina de Sud este unul dintre cele patru state americane care permit ducerea la îndeplinire a sentințelor capitale prin intermediul plutoanelor de execuție.

Celelalte trei sunt Oklahoma, Mississippi și Utah.

Brad Sigmon, 63 de ani, urma să fie executat vineri. El își așteaptă moartea de aproape 20 de ani, fiind condamnat în 2002, după ce i-a ucis cu o bâtă de baseball pe părinții partenerei sale.

Freddie Owens a fost programat pentru execuție în 25 iunie. Owens, 43 de ani, și-a aflat sentința în 1999, când a fost condamnat la pedeapsa capitală pentru uciderea unui vânzător în timpul unui jaf armat.

×
Subiecte în articol: Carolina de Sud Brad Sigmon Freddie Owens
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close