x close

RĂZBOIUL DIN SIRIA. Armata siriană a asediat complet cartierele rebele ale orașului Alep

de S.T.    |    18 Iul 2016   •   08:48
RĂZBOIUL DIN SIRIA. Armata siriană a asediat complet cartierele rebele ale orașului Alep Foto: pixabay.com

Armata siriană asediază „complet” cartierele rebele ale orașului Alep (în nordul țării), după ce a preluat controlul duminică asupra ultimei căi de acces care permitea aprovizionarea acestora, existând temeri pentru un dezastru umanitar, informează AFP, potrivit Agerpres.

Recucerirea acestui drum — așa-numit al lui Castello — era una dintre prioritățile regimului lui Bashar al-Assad. Ea îi permite să izoleze insurgenții care controlează jumătate din acest al doilea oraș ca mărime al țării din 2012.

Circa 300.000 de persoane, potrivit ONU, trăiesc în condiții tot mai precare în cartierele rebele din est, izolate complet de cartierele din vest, aflate sub control guvernamental.

După săptămâni de lupte, combatanții regimului sunt de acum pe drumul lui Castello, situat în nord-vestul Alepului, a indicat Rami Abdel Rahmane, director al Observatorului sirian al drepturilor omului (OSDO). Ei l-au „întrerupt total” și din acest motiv, „cartierele din est sunt complet asediate”.

Drumul lui Castello rămăsese ultima cale de acces prin care oameni și mărfuri puteau intra sau ieși din cartierele aflate sub controlul rebelilor, în special spre Turcia.

În 7 iulie, forțele proregim reușiseră să ocupe poziții la mai puțin de 500 m de drum, fiind capabile astfel să tragă asupra oricărei persoane și oricărui vehicul care ar fi circulat pe acolo.

Războiul în Siria a început în martie 2011, după represiunea sângeroasă de către regimul lui Bashar al-Assad a manifestațiilor care reclamă democrație și libertatea de expresie. Ea s-a transformat apoi într-un conflict complex care implică actori sirieni, regionali și internaționali, precum și grupuri jihadiste și a făcut peste 280.000 de morți.

Reuniți vineri la Moscova, șefii diplomațiilor ruse și americane, Serghei Lavrov și John Kerry, s-au pus de acord pentru o cooperare crescută în Siria, în special pentru combaterea jihadiștilor.

Sursă: Agerpres

Citeşte mai multe despre:

Alep armata siriana Siria rebeli Bashar al-Assad
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati