Antena 3 CNN Externe Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii

Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii

Casa Albă a prezentat scuze Congresului pentru că nu l-a informat asupra acordului cu talibanii
Sursa foto: Foto: change.org
04 Iun 2014   •   07:30

Administraţia preşedintelui american Barack Obama a prezentat scuze aleşilor din Congres pentru că nu i-a informat cu privire la acordul încheiat cu talibanii din Afganistan în vederea eliberării militarului american Bowe Bergdahl, au anunţat marţi senatori, citaţi de AFP.
   
Un oficial "la nivel înalt" de la Casa Albă a prezentat "scuze, luni seara, pentru că nu ne-a ţinut la curent" cu acest acord, potrivit senatorului Saxby Chambliss, liderul republicanilor din Comisia pentru Informaţii.
   
Precizând că Executivul a discutat cu Congresul despre cazul lui Bergdahl de 18 luni, el a apreciat că "dacă asta înseamnă informare, atunci această administraţie este mai arogantă decât credeam".
  
Obama, acuzat de încălcarea legii pentru înţelegerea cu talibanii, care a dus la eliberarea sergentului Bowe Bergdahl

Republicanii au criticat dur în acest weekend administraţia democrată, acuzată că nu a informat Congresul în termen de 30 de zile înainte de operaţiunea de eliberare.
   
Sergentul Bergdahl, singurul militar american care continua să fie deţinut de talibani, a fost eliberat sâmbătă, după cinci ani de captivitate, în baza unui acord care prevede eliberarea a cinci talibani aflaţi la închisoarea de la Guantanamo.
   
"Cu siguranţă, suntem fericiţi pentru Bergdahl şi familia sa", a declarat în faţa jurnaliştilor preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, Robert Menendez.
   
"Însă (...) sunt îngrijorat de precedentul creat pentru schimbul (de prizonieri), deoarece nu vreau ca mesajul să devină puteţi merge să capturaţi americani şi să-i folosiţi drept monedă de schimb", a adăugat senatorul democrat.
   
Marţi, Obama a apărat acordul cu talibanii pentru eliberarea lui Bergdahl, declarând la Varşovia, într-o conferinţă de presă, că a "profitat de această oportunitate" pentru un acord rapid, pe fondul îngrijorărilor referitoare la starea de sănătate a sergentului Bergdahl, şi a subliniat că are obligaţia "sfântă" de a încerca să-i aducă acasă pe militarii americani capturaţi în zonele de conflict.

×
Subiecte în articol: Congres
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close