Antena 3 CNN Externe Casa Albă, deranjată de discursul comandatului NATO din Afganistan

Casa Albă, deranjată de discursul comandatului NATO din Afganistan

Casa Albă, deranjată de discursul comandatului NATO din Afganistan
Sursa foto: obama
07 Oct 2009   •   10:41

Relaţia dintre preşedintele american Barack Obama şi comandantul NATO în Afganistan a fost pusă la încercare de comentariile generalului Stanley McChrystal despre strategia de război.

Potrivit unor surse de la Washington, McChrystal i-a şocat şi mâniat pe consilierii preşedintelui cu francheţea discursului său de la Londra în urmă cu o săptămână. El a fost convocat ulterior la o întâlnire de 25 de minute cu Obama.

Într-o aparentă referire la comandant, Robert Gates, secretarul american al Apărării, aprecia că "este imperativ ca toţi care luăm parte la aceste deliberări, civili şi militari deopotrivă să oferim cel mai bun sfat preşedintelui, sincer , dar privat."
Întrebat de lobbyul public făcut de comandant pentru mai multe trupe pe front, generalul Jim Jones, consilier pe securitate naţională declara că ?ideal este ca sfatul militar să vină pe linie ierarhică.? El sublinia că McChrystal şi Obama au avut şansa să se cunoască mai bine şi au schimbat opinii directe.

La Londra, McChrystal, care conduce 68000 de soldaţi american în Afganistan, dar şi 100.000 de trupe NATO, a respins vehement propunerile de a trece la o strategie care să se bazeze mai mult pe drone sau operaţiuni speciale contra al-Qaeda.
El a spus Institutului pentru Studii Strategice Internaţionale că formula, care este susţinută de vicepreşedintele Joe Biden, va duce la un "Haos-istan". Întrebat dacă o va susţine, el a replicat: "Răspunsul scurt este : Nu."
Apoi a continuat: ?Aşteptarea nu va prelungi un rezultat favorabil. Acest efort nu va rămâne câştigător la infinit, şi nici sprijinul public."
Declaraţiile au fost considerate de unii din administraţie Obama ca o referire la ritmul lent a dezbaterii la Casa Albă.

McChrystal a livrat preşedintelui american un raport despre Afganistan pe 31 august, dar Obama a organizat a doua întâlnire cu responsabilii principali abia săptămâna trecută.
O decizie însă dacă va urma recomandarea lui McChrystal de a mai trimite 40.000 de trupe va fi luată abia peste mai multe săptămâni.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Stanley McChrystal trupe NATO
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close