Antena 3 CNN Externe Casa Albă: Dezacordurile dintre SUA şi Israel nu au fost depăşite

Casa Albă: Dezacordurile dintre SUA şi Israel nu au fost depăşite

Casa Albă: Dezacordurile dintre SUA şi Israel nu au fost depăşite
Sursa foto: casa alba
25 Mar 2010   •   00:36

Israel a fost acuzat că ?a scuipat în ochii lui Obama" după ce a anunţat planurile de a construi 100 noi case pentru colonişti în Ierusalimul de Est la doar câteva ore după ce s-a întâlnit cu preşedintele american la Casa Albă.
Oficialii municipali au aprobat proiectul de case în una din cele mai volatile suburbii cu doar câteva ore înainte ca premierul Benjamin Netanyahu să se întâlnească cu Obama.


Discuţiile dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu nu au reuşit să rezolve "dezacordurile" ce afectează eforturile SUA de a relua negocierile de pace pentru Orientul Mijlociu, arăta Casa Albă.
Obama i-a cerut lui Netanyahu în timpul întâlnirii să facă paşi concreţi pentru ?construirea încrederii" pentru a impulsiona discuţiile indirecte pe care Washington încearcă să le aranjeze cu palestinienii.
"Există zone de acord. Există de dezacord, iar conversaţia este în curs," preciza purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs.
Oricum, ca semn al relaţiilor tensionate dintre SUA şi Israel, Casa Albă nu i-a oferit lui Netanyahu primirea tradiţională pentru vizita unui lider străin, oportunitatea de fotografii sau apariţia în comun în faţa presei.
Gibbs arăta că discuţiile au fost "oneste şi deschise," limbaj diplomatic pentru a sublinia tensiunile, după ce Netanyahu a intrat la discuţii adoptând o linie dură privind coloniile evereieşti din Ierusalimul de Est.
Casa Albă nici măcar nu a caracterizat discuţiile până la declaraţia lui Gibbs, la 15 ore de la plecare premierului israelian şi, în mod neobişnuit, nu a publicat o fotografie oficială de la discuţia avută în spatele uşilor închise.
Biroul lui Netanyahu arăta în schimb că cele două runde de discuţii între aliaţi s-au desfăşurat într-o ?atmosferă bună."
"Preşedintele i-a cerut premierului anumite lucruri pentru a clădi încrederea pentru discuţiile de proximitate despre care credem că pot face progres. Totuşi, nu voi intra în detaliile întâlnirii", arăta Gibbs.

"Netanyahu a decis să scuipe în ochiii lui Obama, de data aceasta de aproape?, acuza Eitan Cabel, parlamentar din partea Partidului Laburist din Israel, referindu-se la noile planuri de construcţii în coloniile evreişti din Ierusalimul de Est.
"El şi miniştrii săi piromani insistă să aprindă Orientul Mijlociu în flăcări."

Deşi mai mică ca dimensiuni decât extinderea cu 1600 case în Ramat Shlomo, decizia de a construi 100 locuinţe pe locaţia fostului Hitel Shepherd din cartierul Şeih Jarrah este potenţial chiar mai incendiară.
Spre deosebire de Ramat Shlomo, colonie evreiască creată în anii 80, Jarrah este preponderent palestiniană şi liderii israelieni anteriori s-au ferit a construi acolo.

Antena3.ro

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close