Antena 3 CNN Externe Casa Albă lucrează la un nou plan pentru închiderea Guantanamo

Casa Albă lucrează la un nou plan pentru închiderea Guantanamo

Casa Albă lucrează la un nou plan pentru închiderea Guantanamo
18 Dec 2015   •   23:04

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a reafirmat vineri că dorește să lucreze împreună cu Congresul pentru a închide închisoarea Guantanamo, una din marile promisiuni ale primei sale campanii prezidențiale, transmite Agerpres, citând AFP.
"Guantanamo continuă să fie unul din principalele puncte de atracție pentru recrutarea jihadiștilor", a declarat Barack Obama, în cursul conferinței de presă desfășurate la Casa Albă cu ocazia sfârșitului de an, lăsând ușa deschisă unei eventuale decizii de închidere prin decret prezidențial.

"Supraveghem internetul. Vedem că Guantanamo a fost utilizată pentru a crea o mitologie conform căreia America se află în război cu islamul", a continuat președintele SUA.

La sfârșitul lunii noiembrie, Barack Obama s-a resemnat să semneze marea lege a apărării pentru 2016 care reînnoiește interdicția de a închide Guantanamo.

Casa Albă continuă, totuși, să lucreze asupra unui nou plan — anunțat de multă vreme — pentru a închide această închisoare, înființată în urmă cu 13 ani pe insula Cuba pe fondul atentatelor de la 11 septembrie 2001.

"Nu vreau să pornesc de la principiul că Congresul va spune automat nu" acestui plan, a spus Barack Obama, republicanii fiind majoritari atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat.

"Uneori, ei (parlamentarii) vă pot lua prin surprindere", și-a exprimat el speranța.

Aceste declarații au intervenit după anunțul făcut joi cu privire la transferul a 17 deținuți de la Guantanamo pe care mai multe țări au acceptat să îi primească, potrivit secretarului american al Apărării, Ashton Carter.

După aceste transferuri, care vor avea loc cel mai probabil la jumătatea lunii ianuarie, vor mai rămâne 90 de prizonieri în controversatul centru de detenție.

×
Subiecte în articol: Barack Obama Guantanamo
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close