Antena 3 CNN Externe Casa Albă: Schimbarea climatică se produce acum, iar efectele grave se văd deja

Casa Albă: Schimbarea climatică se produce acum, iar efectele grave se văd deja

Casa Albă: Schimbarea climatică se produce acum, iar efectele grave se văd deja
Sursa foto: incalzire globala
17 Iun 2009   •   08:01

Efectele dăunătoare ale încălzirii globale sunt deja prezente şi se înrăutăţesc, avertizează primul raport despre climă al preşedinţiei lui Barack Obama în cel mai dur limbaj despre schimbarea climatică prezentat vreodată de Casa Albă.
Încălzirea globală a provocat deja mai multe ploi torenţiale, creşterea temperaturilor şi nivelurilor mării, retragerea rapidă a cgeţarilor şi afectarea crusurilor râului, potrivit documentului Casei Albe.
?Există deja în unele cazuri consecinţe serioase", a avertizat coautorul raportului Anthony Janetos. ?Nu este un lucru teoretic care se va întâmpla peste 50 de ani. Lucrurile se întâmplă acum."
Documentul Casei Albe- un raport despre statutul climei cerut periodic de Congres- nu conţine cercetări noi. Cu toate acestea prezintă un cadru mai plin, cuprinzător şi mai sumbru despre încălzirea globală în SUA decât studiile anterioare şi scurtele prezentări din epoca George W. Bush.
Un oficial al administraţiei, Jane Lubchenco, crede că noul raport va schimba situaţia în lumea politică, dar nu va dicta o anumită soluţie.
?Cele mai mari rupturi? care au deja loc vor creşte în amploare pe măsura ce încălzirea continuă. Temperatura medie în SUA ar putea creşte cu până la 11 grade până la finele secolului, arată documentul.
În acesta subliniază că se vor depăşi unele praguri, ce va duce la schimbări majore în climat şi ecosistem, fapt ce va afecta supravieţuirea unor specii.

Consilierul Casei Albe John Holdren arăta că descoperirile arată că trecerea la acţiune pentru încetinirea încălzirii- atât prin reducerea emisiilor, cât şi prin adaptarea la schimbări nu mai pot fi evitate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Casa Alba incalzirea globala
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close