Antena 3 CNN Externe Castelul Arundel din Scoția a fost jefuit. Hoții au furat obiecte în valoare de peste 1 milion de lire sterline

Castelul Arundel din Scoția a fost jefuit. Hoții au furat obiecte în valoare de peste 1 milion de lire sterline

Un rozariu de aur "de neînlocuit", purtat de Maria Stuart, regina Scoţiei, la execuţia ei din 1587, figurează printre obiectele, în valoare de peste 1 milion de lire sterline, furate de la Castelul Arundel, din comitarul West Sussex.

Castelul Arundel din Scoția a fost jefuit. Hoții au furat obiecte în valoare de peste 1 milion de lire sterline
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2021   •   17:55

Printre artefactele furate se numără şi nişte cupe ceremoniale oferite de către Maria celui care deţinea la acel moment titlul de Earl Marshal precum şi alte obiecte din aur şi argint.

Personalul a fost alertat de spargere vineri, la ora locală 22:30, după declanşarea alarmei antifurt.

Un autoturism 4×4, despre care se crede că a fost implicat în spargere, a fost descoperit incendiat şi abandonat lângă Barlavington.

„Au fost furate diverse obiecte de o mare semnificație istorică. Acestea includ mărgele de rozariu de aur purtate de Mary, regina Scoției, la execuția sa din 1587, mai multe cupe de încoronare date de suveran marelui mareșal și alte comori de aur și argint”, a precizat purtătorul de cuvânt.

„Rozariul are o valoare mică în ceea ce privește materialul din care este realizat, dar ca parte a istoriei familiei Howard şi ca moştenire a naţiunii este de neînlocuit”, a mai adăugat acesta.

„Obiectele furate au o valoare monetară importantă, dar ca artefacte unice din colecţia ducelui de Norfolk au o importanţă istorică inestimabilă. Îndemnăm pe oricine care are informaţii să le comunice poliţiei pentru ca aceste comori să revină acolo unde le este locul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Castelului Arundel.

Mary s-a născut în Palatul Linlithgow, în 1542, şi a devenit regină după ce tatăl ei a murit, la scurt timp. Mary a fost dusă în Franţa în 1948, iar Scoţia a fost condusă de regenţi. Ea a revenit în 1561 pentru a-şi începe domnia ca regină a Scoţiei, dar a fost forţată să abdice la vârsta de 24 de ani, după şase ani de tensiuni.

După o tentativă de a-şi recâştiga tronul, Mary a fugit în Anglia, căutând protecţia verişoarei ei, Elizabeth I.

A revendicat tronul lui Elizabeth şi a fost considerată de mulţi englezi catolici drept suveran legitim. Regina Scoţiei a fost ţinută prizonieră timp de 18 ani, înainte de a fi executată la Castelul Fotheringhay în 1587, la vârsta de 44 de ani. Fiul ei, James, a devenit regele Scoţiei şi Angliei.

×
Subiecte în articol: Scotia jaf hoti
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close