Antena 3 CNN Externe Cât te costă să-ţi dai copilul să înveţe în străinătate

Cât te costă să-ţi dai copilul să înveţe în străinătate

Cât te costă să-ţi dai copilul să înveţe în străinătate
Sursa foto: Foto: exclusivnews.ro
18 Apr 2011   •   18:00
Limbi străine, profesori mai atenţi sau şcoli mai bune. Asta visează părinţii din România pentru copiii lor. Iar răspunsul este peste graniţă, acolo unde îi trimit la studii. Pe bani - de la 80.000 de euro pe an, la un liceu exclusivist din Elveţia la 4.000 de dolari în Statele Unite, la o şcoală publică. Cine nu îşi permite, învaţă şi visează la o bursă.

Dar nu numai condiţiile sunt ca în străinătate, şi cheltuielile sunt pe măsură, chiar şi atunci când taxele de şcolarizare sunt gratuite, precum în şcolile de stat din Marea Britanie.

"Varianta cea mai ieftină este de 15.000 de euro pentru a studia un an în străinătate", spune Irina Christova, fondatorul unei firme de ofertă educaţională.
 
În Spania e cel mai ieftin. Un an de liceu costă 15.000 de euro, cu tot cu taxele de cazare. În Irlanda, unde şcolile sunt subvenţionate de stat, un an costă între 13.000 şi 15.000 de euro.

Fran
ţa
şi Germania au preţuri între 20.000 şi 30.000 de euro pe an, iar la liceele private din Marea Britanie, un an ajunge şi la 30.000 de lire sterline.

Cele mai scumpe sunt îns
ă liceele din Elveţia, unde un singur an poate ajunge la 80.000 de euro. Cine nu are atâţia bani şi vrea, totuşi, să vadă cum e să înveţi printre străini, mai are o variantă: schimbul de experienţă.

"În SUA stai la o familie gazdă gratuit, mergi la o şcoală de stat şi taxa pentru un astfel de program e de 4.000 dolari pentru tot anul. În ţările europene, familiile nu iau copii în gazdă gratuit, aşa că acolo plăteşti aproximativ 10.000 de euro", explică Irina Christova.

Toate şcolile oferă şi burse, prin care taxele de şcolarizare sunt reduse până la jumătate. Pentru a obţine o bursă, elevii trebuie să dea un test de limbă maternă şi unul la matematică.

"Mai sunt burse speciale, pentru arte, muzică, sport sau pentru materii speciale, cum e fizica", adaugă Christova.

Peste douăzeci de şcoli de elită din Anglia, Germania şi Spania îşi vor prezenta ofertele la târgul educaţional, organizat la sfârşitul acestei săptămâni, în Bucureşti.
 


×
Subiecte în articol: educatie bursa Franta Marea Britanie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close