Antena 3 CNN Externe Catherine Ashton cere Iranului să oprească execuţia a cinci activişti din minoritatea arabă

Catherine Ashton cere Iranului să oprească execuţia a cinci activişti din minoritatea arabă

Catherine Ashton cere Iranului să oprească execuţia a cinci activişti din minoritatea arabă
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    29 Ian 2013   •   14:12

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Catherine Ashton, a solicitat, marţi, Iranului să oprească execuţia a cinci membri ai minorităţii arabe din această ţară, informează Reuters.

Ashton a declarat că este îngrijorată de faptul că a primit mai multe informaţii care arată că cele cinci persoane nu au avut parte de un proces corect şi au fost forţate să-şi recunoască vina.

„Informaţiile privind execuţiile iminente ale acestor oameni sunt foarte îngrijorătoare şi solicit autorităţilor iraniene să schimbe sentinţa”, se arată într-o declaraţie a oficialului UE.

Potrivit Amnesty International şi Human Rights Watch, cele cinci persoane au fost condamnate la moarte anul trecut, sub acuzaţia de terorism, din cauza legăturilor lor cu un institut cultural interzis, care promova moştenirea arabă a ţării.

De asemenea, Ashton a declarat că se încearcă stabilirea unei noi runde de negocieri între puterile mondiale şi Iran, privind programul nuclear al Teheranului.

Catherine Ashton supraveghează contactele diplomatice cu Iranul din partea SUA, Rusiei, Chinei, Franţei, Marii Britanii şi Germaniei pe problema nucleară şi a precizat că autorităţile iraniene depun eforturi pentru reluarea negocierilor.

Cele şase puteri mondiale au solicitat Iranului o întâlnire care să aibă loc în februarie, după ce încercările de a stabili o nouă rundă de negocieri au fost soldate cu eşec încă din luna decembrie a anului trecut.


×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close