Căutările avionului malaysian AU FOST OPRITE

de G.S.    |    15 Mar 2014   •   10:00
Căutările avionului malaysian AU FOST OPRITE Foto: baohomnay.com
Premierul malaysian Najib Razak a anunţat sâmbătă oprirea căutării în Marea Chinei de Sud a avionului de tip Boeing 777 dispărut de pe radare în urmă cu o săptămână, din cauza unor informaţii potrivit cărora avionul a deviat de la rută către vestul peninsulei malaysiene, relatează AFP.
"Punem capăt operaţiunilor noastre în Marea Chinei de Sud şi reexaminăm desfăşurarea forţelor", a declarat şeful Guvernului într-o conferinţă de presă.
 
Oficiali militari malaysieni sunt de părere că avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, dispărut de o săptămână, ar putea fi fost deturnat către Oceanul Indian de o persoană care cunoştea foarte bine rutele aeriene şi poziţiile radarelor, relatează AFP.
Doar "un pilot experimentat, competent şi în activitate" ar putea să facă aşa ceva, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial militar malaysian care participă la operaţiunile de căutare efectuate într-o zonă imensă cuprinsă între Marea Chinei de Est şi Oceanul Indian.
Oficialul, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, a precizat că această ipoteză se bazează pe date înregistrate de un radar militar şi care nu au fost publicate.
Radarul a continuat să detecteze un aparat de zbor timp de mai multe ore, după ce zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile, a spus el.
Avionul s-a îndreptat către Oceanul Indian, în sens opus rutei care ar fi trebuit să o urmeze pentru a ajunge de la Kuala Lumpur la Beijing.
"Se pare că (această persoană) ştia foarte bine cum să evite radarele civile. Se pare că le-a studiat foarte îndeaproape", a adăugat oficialul militar.
Zborul MH370 a dispărut din ecranele radarelor civile după o oră de la decolare. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaysiei şi Vietnamului.
Circumstanţele dispariţiei avionului companiei Malaysia Airlines, care avea 239 de persoane la bord, rămân învăluite în mister.
Boeing 777 este unul dintre cele mai sigure avioane de pasageri din lume.

Parteneri
x close