Antena 3 CNN Externe Cazul românului arestat în Mexic a avut ecouri în întreaga lume. Fotograful are o şansă să îşi demonstreze nevinovăţia

Cazul românului arestat în Mexic a avut ecouri în întreaga lume. Fotograful are o şansă să îşi demonstreze nevinovăţia

Cazul românului arestat în Mexic a avut ecouri în întreaga lume. Fotograful are o şansă să îşi demonstreze nevinovăţia
de O.P.    |    05 Dec 2012   •   06:14

Fotograful român, arestat în Mexic, are o şansă să-şi demonstreze nevinovăţia. Deşi i-a fost confiscat aparatul foto în momentul arestării, acesta trebuie să arate că era la protest doar în calitate de jurnalist şi că acuzaţiile de vandalism nu sunt fondate.

Dovezile vin din partea publicaţiilor la care colaborează românul. Acesta este ajutat şi de ambasada României din Mexic iar ecourile internaţionale ale cazului nu au rămas fără urmări.

Fotograful român se numără printre cele 69 de oameni arestaţi în timpul tulburărilor de la 1 decembrie, ziua în care şi-a început mandatul noul preşedinte al Mexicului. Cu toţii sunt acuzaţi de "atac la adresa păcii publice", delict foarte grav care le poate aduce între cinci şi 30 de ani de închisoare. Mircea Topoleanu trebuie să aducă, acum, dovezi că nu a comis acte de violenţă, ci doar a fotografiat evenimentele.

La primele audieri, românul nu a fost asistat nici măcar de un traducător, deşi nu vorbeşte perfect spaniola. Dar vâlva creată în jurul cazului său au impresionat-o pe judecătoare şi chiar pe gardienii închisorii, care îl tratează, acum, mai bine. Pe de altă parte, grupările studenţeşti din Mexic susţin că violenţele de la 1 decembrie au fost declanşate, de fapt, de provocatori infiltraţi printre manifestanţii paşnici.

"Este ca pe vremea comunismului, adică poliţiştii s-au îmbrăcat în civili, au început să arunce cu bombe şi să atace, după care au venit poliţişti îmbrăcaţi în poliţişti şi au început să ia absolut întâmplător, de pe stradă, oameni", a declarat Ana Topoleanu, sora lui Mircea.

Sute de oameni au manifestat în capitala mexicană, cerând eliberarea tuturor celor arestaţi. Familia şi prietenii lui Mircea Topoleanu speră că se va face dreptate iar românul va fi, cât mai curând, din nou alături de ei.



×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close