Antena 3 CNN Externe Cazul Steubenville, la final. Liceenii acuzaţi de viol vor merge la închisoare

Cazul Steubenville, la final. Liceenii acuzaţi de viol vor merge la închisoare

Cazul Steubenville, la final. Liceenii acuzaţi de viol vor merge la închisoare
Sursa foto: Foto: wpxi.com
de N.B.    |    18 Mar 2013   •   09:52

Cei doi adolescenţi, acuzaţi de viol în cazul de mare interes naţional în Statele Unite din Steubenville, Ohio, au primit verdictul de "vinovat" şi au fost condamnaţi la un an de detenţie într-o instituţie pentru minori, pedeapsă ce va fi prelungită după evaluarea specialiştilor din cadrul serviciilor pentru protecţia copiilor, relatează Reuters.

Violul de la Steubenville a ajuns în atenţia lumii după ce grupul de hackeri Anonymous a publicat pe Internet mai multe mesaje, postări de Twitter, fotografii şi un clip care spuneau povestea teribilă a unei "seri obişnuite" cu echipa de fotbal a liceului din oraş.

Trent Mays, 17 ani, şi Ma'lik Richmond, 16 ani, membri ai echipei de fotbal Big Reds, au fost acuzaţi că au violat şi molestat în repetate rânduri o fată, în noaptea de 12 august. Conform martorilor, aceasta era în stare de inconştienţă după consumul unei cantităţi necunoscute de alcool sau alte substanţe.

Cei doi au băut şi au cărat-o de la petrecere la petrecere, abuzând sexual de ea în maşină şi chiar de faţă cu alţi colegi de liceu. Totul a fost bine documentat pe reţelele de socializare, mesaje scrise, fotografii postate pe Internet şi chiar un clip în care un coleg al acestora glumea despre "cât de moartă" şi "cât de violată" a fost fata.



Într-o comunitate care se roteşte în jurul echipei locale de fotbal american, incidentul din luna august a fost tratat cu lejeritate de autorităţi, în timp ce băieţii încercau să îşi şteargă urmele când au realizat gravitatea situaţiei.

Cazul a explodat în opinia publică după ce un blogger a publicat o parte din postările de pe Twitter pe pagina sa şi hackerii de la Anonymous au dat publicităţii clipul filmat în seara incidentului cu băieţii care glumeau despre faptă.

Steubenville a devenit unul dintre cele mai notorii cazuri de viol din istoria recentă a Statelor Unite. Faptul că implică elevi-atleţi, cunoscuţi pentru faptul că sunt trataţi ca super-vedete, cărora li se permit mai multe decât oricărui adult obişnuit, a transformat cazul într-unul de interes naţional, o ocazie pentru comunităţile de tipul celei din micul orăşel din Ohio să vadă consecinţele unui astfel de tratament preferenţial.

După luni de proces, în care avocaţii apărării au încercat să arunce, aşa cum se obişnuieşte în cazurile de viol, vina asupra victimei, mesajele, postările pe reţelele de socializare şi mărturiile involuntare încărcate pe Internet de agresori şi martori au condus la decizia judecătorului Lipps.

Cei doi vor fi deţinuţi minim un an şi vor fi obligaţi să se înregistreze ca "agresori sexuali" oriunde vor merge, tot restul vieţii.

×
Subiecte în articol: viol fotbal american liceeni Ohio
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close