Antena 3 CNN Externe Ce a pățit miliardarul care a dispărut după ce l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping în timpul pandemiei

Ce a pățit miliardarul care a dispărut după ce l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping în timpul pandemiei

A fost elucidată soarta lui Ren Zhiqiang (foto), fostul magnat chinez de pe piața imobiliară care a scris și publicat în martie anul curent un material vitriolant la adresa felului în care președintele Xi Jinping a gestionat măsurile de contracarare a pandemiei de coronavirus.

Ce a pățit miliardarul care a dispărut după ce l-a criticat pe președintele chinez Xi Jinping în timpul pandemiei
Sursa foto: Twitter
de Adrian Iclozan    |    22 Sep 2020   •   18:25

Presa internațională a notat la momentul respectiv că, după criticile la adresa președintelui, Zhiqiang a dispărut.

Supranumit "The Cannon" (Tunul) pe rețelele sociale chineze, Zhiqiang a condamnat reprimarea libertății presei și intoleranța față de actele de dizidență.

Fără a-i spune explicit pe nume președintelui, el s-a referit la președintele Xi ca la "un clown rămas în pielea goală, care insistă să fie în continuare împărat".

Textul atribuit lui Zhiqiang mai acuza Partidul Comunist Chinez că pune păstrarea puterii înaintea siguranței populației.

"Fără o presă care să reprezinte interesele oamenilor, prin publicarea faptelor reale, viețile cetățenilor sunt distruse atât de virus, cât și de boala majoră a sistemului", a concluzionat autorul eseului.

Corupția, capul de acuzare cel mai frecvent la adresa celor care îndrăznesc să îl critice pe președintele Chinei

CNN relatează că un tribunal din Beijing l-a găsit,marți, pe Ren Zhiqiang vinovat la mai multe capete de acuzare, între care delapidarea unei sume de16 milioane de dolari din fonduri publice, luare de mită și abuz de putere, care au prejudiciat compania de stat condusă de acesta în trecut.

Judecătorii l-au condamnat la 18 de ani de închisoare și la plata unei amenzi de peste 600 de mii de dolari.

Conform consemnărilor din instanță, acuzatul "și-a mărturisit de bună voie toate infracțiunile comise și a fost de acord cu verdictul tribunalului după confiscarea câștigurilor realizate ilegal".

Eficiență chinezească: rata condamnărilor, aproape 100%

CNN remarcă faptul că sistemul judiciar chinez are o rată de condamnări de 99% iar acuzațiile de corupție sunt formulate în mod frecvent la adresa liderilor Partidului Comunist îndepărtați de la putere.

Condamnarea fostului magnat la o pedeapsă grea pare menită să trimită membrilor elitei comuniste din China mesajul că nicio critică și niciun act de sfidare publică la adresa președintelui Xi Jinping nu vor fi tolerate, în contextul în care Beijing-ul se luptă cu efectele post-pandemie și este angrenat într-un război economic și diplomatic cu Washington-ul.

 

×
Subiecte în articol: China Xi Jinping Zhiqiang
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close