Antena 3 CNN Externe CE analizează modificările taxei auto a României

CE analizează modificările taxei auto a României

CE analizează modificările taxei auto a României
22 Mai 2007   •   08:17

Controversata taxă de primă înmatriculare va fi analizată marţi la Bruxelles de oficialii români din Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cei ai Comisiei Europene. Autorităţile de la Bucureşti au avut la dispoziţie două luni pentru a modifica taxa auto, astfel încât aceasta să corespundă cerinţelor comunitare. Discuţiile programate marţi la Bruxelles vor avea loc între oficialii români şi cei europeni la nivel de experţi. Guvernul de la Bucureşti a fost atenţionat în mai multe rânduri să regândească tarifele privind prima înmatriculare şi să le alinieze la condiţiile comunitare.

Potrivit datelor prezentate recent de ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian, valoarea taxei ar urma să rămână la 161 de euro pentru maşinile noi, cu motor Euro 4 şi capacitate cilindrică sub 1.400 centimetri cubi. Pentru autoturismele din aceeaşi categorie dar cu vechime de 1-2 ani, taxa s-ar putea reduce de la 284 de euro la 139 de euro, iar pentru cele de 4-5 ani de la 299 de euro la 111 euro. Automobilele cu motoare mari, de peste 3.000 cmc, ar putea fi taxate cu aproape 1.600 de euro dacă au o vechime de 4-5 ani.

Niveluri mai ridicate ale taxelor vor rămâne la maşinile non-euro, deşi în scădere faţă de valorile actuale. Pentru autoturismele cu motor Euro 5 nu se plăteşte taxa de primă înmatriculare. Taxa de primă înmatriculare a fost introdusă la începutul acestui an şi a stârnit controverse aprinse atât în ţară cât şi în afara graniţelor. În urmă cu exact două luni, Comisia Europeană a cerut României să modifice sistemul de taxare a autovehiculelor.

Oficialii europeni susţin că reglementările actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar. La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, în mai multe rânduri, că România nu va renunţa la taxa de primă înmatriculare. În cazul în care Comisia Europeană va considera nesatisfăcător răspunsul autorităţilor de la Bucureşti, poate aduce cazul în faţa Curţii Europene de Justiţie, a cărei hotărâre va deveni obligatorie.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
MAE a refuzat intrarea în țară a unei delegații de la Kremlin. Rusia amenință
x close