Antena 3 Externe Ce au zis cardinalii, imediat după demisia Papei. Mesajul ascunde tensiunile din interiorul Vaticanului

Ce au zis cardinalii, imediat după demisia Papei. Mesajul ascunde tensiunile din interiorul Vaticanului

de O.P.    |    15 Feb 2013   •   07:45
Ce au zis cardinalii, imediat după demisia Papei. Mesajul ascunde tensiunile din interiorul Vaticanului
 Benedict al XVI-lea a şocat prin "simplitatea" sa demisionând şi "eliberat din postura de Papă", probabil "se simte mai bine", a declarat pentru agenţia LMedia cardinalul brazilian Joao Braz de Aviz, în vârstă de 65 de ani, unul dintre "papabili" Americii Latine, relatează AFP.

   Papa, renunţând la funcţia sa, "a şocat prin simplitate", a apreciat prefectul Congregaţiei pentru institutele vieţii consacrate şi societăţile vieţii apostolice, un minister care supervizează activităţile a aproximativ 800.000 de bărbaţi şi femei.

   "Mi se pare că s-a eliberat deja puţin de postura sa de papă şi se simte mai bine", a declarat cardinalul Braz de Aviz pentru această agenţie de informaţii a Vaticanului.

   "Lucrurile nu se întâmplă niciodată din întâmplare în Biserică", a mai declarat acesta pentru agenţia Ansa, subliniind "tensiunile" între diverse personalităţi ale Sfântului Scaun şi o viaţă cotidiană "deloc liniştită".

   "Cu siguranţă papa a luat de asemenea în considerare expunerea publică a bolii lui Jean Paul II (în cursul agoniei acestuia din 2005) şi nu a vrut să refacă acest drum, pentru binele Bisericii", a afirmat cardinalul brazilian.

   Prelatul nu şi-a ascuns în interviurile sale precedente regretul şi frustrarea că episcopii din Sud nu sunt mai bine reprezentaţi în Curia romană. "În American Latină, Africa şi în Asia există un sentiment religios foarte puternic în timp ce vocaţia scade în Europa în mod foarte îngrijorător".

   Braz de Aviz nu a exclus că un latino-american ar putea deveni papă. "Posibilitatea există", a spus el.

   "Nu pot spune că sunt candidat, pot spune că sunt unul dintre cei 116 candidaţi", membrii alegători ai Sfântului colegiu, a declarat acesta.

   Joao Braz de Aviz a fost numit episcop atunci când încă nu împlinise vârsta de 46 de ani. În ianuarie 2011, Benedict XVI la adus la Vatican. Apropiat al mişcării "Focolari" şi simpatizant al unei concepţii moderate a "teologiei eliberării", acest episcop trăieşte de aproape 30 de ani cu aproximativ 130 de alice mici în corp, "amintiri" ale unui schimb de focuri în mijlocul căruia s-a găsit din greşeală în plină stradă, pe când era tânăr preot.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close