Antena 3 CNN Externe Ce capacitate nucleară are cu adevărat Coreea de Nord

Ce capacitate nucleară are cu adevărat Coreea de Nord

Ce capacitate nucleară are cu adevărat Coreea de Nord
11 Ian 2017   •   09:55

Coreea de Nord are deja suficient plutoniu pentru a fabrica zece bombe nucleare, a estimat miercuri Seulul, la zece zile după ce Phenianul a avertizat cu privire la iminenţa unui test cu rachetă balistică intercontinentală, informează AFP. 

Mulţi experţi sunt de părere că Phenianul, care a realizat două teste nucleare şi zeci de tiruri de rachete în 2016, ar urma să-şi sporească eforturile în 2017 pentru a-şi atinge obiectivul: cel de a putea să lanseze o bombă nucleară pe teritoriul continental american. 

Specialiştii au opinii diferite în ceea ce priveşte nivelul la care au avansat programele ştiinţifice nord-coreene, însă recunosc la unison că Phenianul a avansat foarte mult în acest domeniu după instalarea la putere a lui Kim Jong-un, după decesul tatălui său Kim Jong-il, în decembrie 2011. 

Miercuri, Ministerul Apărării al Coreei de Sud a afirmat că, la sfârşitul lui 2016, Phenianul deţinea probabil 50 de kilograme de plutoniu de "calitate militară", calitate suficientă pentru a fabrica 10 bombe, în timp ce în urmă cu opt ani deţinea 40 de kg. 

Într-un raport bianual, ministerul estimează că Phenianul are de asemenea o capacitate "considerabilă" de producţie de arme ce folosesc uraniu îmbogăţit. 

În iunie, Institutul pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţională (ISIS), cu sediul la Washington, a estimat că Phenianul avea la acea dată până la 21 de potenţiale bombe nucleare, însumându-le pe cele pe bază de uraniu şi de plutoniu. Estimarea ISIS la sfârşitul lui 2014 era de 10-16 bombe. 

Coreea de Nord şi-a sporit producţia de plutoniu, relansând, potrivit Ministerului Apărării sud-coreean, reactorul de cinci megavaţi de la Yongbyon, care a fost închis în 2007, în cadrul unui acord ce prevedea dezarmare în schimbul ajutorului umanitar. 

Însă Coreea de Nord a început lucrări de renovare la sit după cel de-al treilea test nuclear al său, în 2013. 

Kim Jong-un a afirmat în timpul discursului său de Anul Nou că ţara sa se află "la ultimele etape înainte de un test cu rachetă balistică intercontinentală". 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Coreea de Nord arme nucleare
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close