Antena 3 CNN Externe Ce conține paragraful secret din decretul lui Vladimir Putin. Nici autoritățile nu au acces la el

Ce conține paragraful secret din decretul lui Vladimir Putin. Nici autoritățile nu au acces la el

Al șaptelea paragraf secret al decretului de mobilizare permite Ministerului Apărării al Rusiei să convoace un milion de oameni, potrivit Novaya Gazeta care citează o sursă din administrația prezidențială.

Ce conține paragraful secret din decretul lui Vladimir Putin. Nici autoritățile nu au acces la el
Sursa foto: getty images
de Georgiana Adam    |    23 Sep 2022   •   13:31

În urmă cu doar o zi, pe site-ul portalului de informații juridice a fost publicată o copie a decretului lui Vladimir Putin privind introducerea „mobilizării parțiale” în Rusia. Al șaptelea paragraf al decretului însă este marcat „pentru uz oficial”. Ulterior, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, secretarul de presă al președintelui, Dmitri Peskov, a spus că articolul clasificat se referă la numărul de rezerviști care ar putea fi chemați în serviciul militar. 

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că Serghei Șoigu a spus că este vorba de 300.000 de oameni”, a precizat, miercuri, Peskov. 

Sursa citată din administrația prezidențială precizează însă că la început a fost discutată problema introducerii întregului text al decretul la rubrica „pentru uz oficial”, acest lucru fiind susținut de reprezentanții Ministerului Apărării. Ulterior, potrivit sursei, s-a decis ascunderea sub acest titlu doar pentru punctul șapte, unde este trecut numărul celor care ar trebui mobilizați. 

Pentru a confirma aceste informații, Novaya Gazeta a încercat să contacteze și autoritățile executive, care, de regulă, primesc textele integrale ale decretelor prezidențiale, inclusiv cele secretizate. Potrivit unor surse din mai multe ministere, acestea nu au primit textul integral al decretului și nu există nicio modalitate de a-l vedea prin MEDO (sistemul interdepartamental de gestionare a documentelor). 

„Din accesul meu la MEDO, văd același text ca toți ceilalți: al șaptelea paragraf este ascuns”, a spus directorul unui minister. 

De la anunțul mobilizării, comisarii militari din cel puțin patru regiuni rusești au semnat ordine prin care se interzice cetățenilor obligați la serviciul militar să își părăsească orașele. 

Cel puțin 1.386 de persoane au fost deja reținute la protestele împotriva mobilizării care au avut loc cu o zi în urmă în toată țara. 

×
Parteneri
Alimentul redevenit în vogă pentru tânăra generație
x close