Ce este gripa porcină: Vezi cât de periculos este virusul pentru om

27 Apr 2009   •   18:33
Ce este gripa porcină: Vezi cât de periculos este virusul pentru om

Specialiştii în controlul infecţiilor se străduiesc să găsească o soluţie pentru gripa porcină care a lovit Mexicul, Statele Unite şi alte zone ale globului, relatează BBC.

Ce este de fapt gripa porcină?

Gripa porcină este o boală respiratorie cauzată de virusul de tipul A care infectează porcii. Există multe tipuri iar infecţia se schimbă constant. Până acum nu a infectat oamenii însă este evident că ultima sa formă îi atacă şi pe oameni, şi poate fi transmisă de la o persoană la alta prin tuse sau strănut.

Ce este nou la acest tip de gripă porcină?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a confirmat faptul că cel puţin o parte a cazurilor umane sunt o versiune a gripei de tipul A, H1N1, care nu a mai fost întâlnită până în prezent.

H1N1 sta la baza gripei obişnuite, de sezon, contactată de oameni. Însă, potrivit specialiştilor citaţi de BBC, acest tip de virus H1N1 este diferit: conţine material genetic care este găsit în mod normal în tulpinile virusului care afectează oamenii, păsările şi porcii.

Virusurile gripale au abilitatea de a face schimb de componente genetice, şi pare probabil ca noua versiune H1N1 să fi rezultat dintr-un amestec al mai multor versiuni ale acestui virus, care poate afecta mai multe specii.

Cât de periculoasă este?

Simptomele gripei porcine la oameni par a fi similare cu cele ale unei gripe obişnuite. Acestea includ febra, tusea, gâtul uscat durerile de cap şi musculare, oboseala.
Până în prezent, cele mai multe cazuri raportate din întreaga lume sunt uşoare, însă în Mexic există pierderi de vieţi omeneşti.

Cât de îngrijoraţi ar trebui să fie oamenii?

În momentul în care apar astfel de viruşi gripali, care se pot transmite de la om la om, ei sunt monitorizaţi foarte atent deoarece au potenţialul de a declanşa o epidemie la nivel global, sau pandemie.

Experţii citaţi de BBC susţin că o este încă prea devreme pentru o analiză precisă a întregii situaţii.
În prezent, ei spun că lumea este mai aproape de o pandemie gripală decât a fost vreodată, începând din 1968. Experţii au clasificat ameninţarea ca fiind de nivelul trei, pe o scală de şase puncte.

Nu ştie nimeni care este întregul potenţial al acestei pandemii, însă experţii au avertizat că ar putea să fie pierdute milioane de vieţi la nivel mondial. Epidemia de gripă din Spania, care a început în 1918 şi a fost cauzată de o altă mutaţie a virusului H1N1, a ucis milioane de oameni.

Însă este încurajator faptul că toate cazurile raportate în Statele Unite sunt uşoare. Acest fapt sugerează că severitatea celor din Mexic s-ar putea datora unui factor geografic neobişnuit, existând posibilitatea ca un al doilea virus să circule în comunitatea din această ţară.

Acest lucru este puţin probabil să se întâmple şi în restul lumii. De asemenea, există speranţa că, datorită expunerii prelungite a oamenilor la diverse forme ale virusului H1N1, prin gripa sezonieră, sistemele noastre imunitare ştiu cum să lupte cu infecţia.

Antena3.ro

x close