Antena 3 CNN Externe Ce este Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Ce este Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

Novociok, agentul chimic care a fost folosit pentru a îl otrăvi pe Aleksei Navalnîi, un critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost creat în Uniunea Sovietică în anii 1970-1980, scrie Reuters.

Ce este Noviciok, substanța folosită în otrăvirea lui Aleksei Navalnîi
Sursa foto: Facebook/ Алексей Навальный
de Diana Dragotescu    |    02 Sep 2020   •   22:00

Numele Noviciok înseamnă „nou venit”. Este o substanță care afectează sistemul nervos, compusă din agenți foarte toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute VX şi sarin.

Agenții Noviciok sunt de cinci până la zece ori mai letali decât aceste substanţe. Înainte de 2018, când Noviciok a fost utilizat pentru otrăvirea unui fost spion rus şi a fiicei acestuia, nu există alte utilizări cunoscute ale substanței. 

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga. Trasformarea în armă a oricărei substanţe chimice este strict interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, care a fost semnat și de Moscova. 

Noviciok, inclus pe lista substanțelor chimice interzise

În noiembrie 2019, membrii OPCW au inclus Noviciok pe lista substanțelor chimice interzise. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost făcut din produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson. Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, explică profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Marea Britanie susține că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Yulia, în oraşul britanic Salisbury în urmă cu doi ani. Rusia a negat însă în repetate rânduri orice implicare în atac.

Liderul opoziției ruse Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Novichok, a declarat miercuri guvernul german și este internat într-un spital din Berlin. 

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Noviciok
Parteneri
Surpriză în ultimul sondaj pentru Primăria Bucureşti!
x close