Antena 3 CNN Externe Ce măsuri va lua Comisia Europeană împotriva atacurilor cibernetice

Ce măsuri va lua Comisia Europeană împotriva atacurilor cibernetice

Ce măsuri va lua Comisia Europeană împotriva atacurilor cibernetice
Sursa foto: FOTO: Pixabay
19 Sep 2017   •   18:46

Comisia Europeană a propus marți o serie de măsuri pentru o mai bună protecție a Uniunii Europene împotriva atacurilor cibernetice, măsuri ce prevăd înființarea unei agenții în acest scop, precum și o certificare europeană în materie de securitate cibernetică pentru actorii din lumea informatică, informează AFP și un comunicat al executivului european.

În 2016, peste 4.000 de atacuri de tip ransomware pe zi au fost înregistrate în Uniunea Europeană și ''80 % dintre întreprinderile europene s-au confruntat cu cel puțin un incident legat de securitatea cibernetică'', potrivit Comisiei.

''Este o chestiune economică esențială, dar și una politică'', a declarat în fața presei comisarul european responsabil pentru securitatea UE, Julian King, insistând asupra faptului că atacurile cibernetice ''pot viza și instituțiile democratice'' ale UE.

La rândul său, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, și vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a afirmat că ''Uniunea Europeană va avea o politică cibernetică internațională care va promova un spațiu cibernetic deschis, liber și sigur, va sprijini eforturile de elaborare a unor norme de comportament responsabil al statelor, va aplica normele de drept internațional și va lua măsuri de consolidare a încrederii în securitatea cibernetică''.

Comisia propune îndeosebi transformarea într-o adevărată ''Agenție de securitate cibernetică a UE'' a actualei agenții europene ENISA, cu sediul în Grecia, al cărei rol se limitează în prezent la furnizarea de expertiză și consultanță.

Cu ''un mandat permanent'', cu ''resurse suplimentare'' și cu ''competențe întărite'', agenția trebuie să îmbunătățească, potrivit Comisiei, ''pregătirea UE în caz de atacuri'' cibernetice.

Agenția va avea ca sarcină în special organizarea în fiecare an a unor ''exerciții paneuropene de securitate cibernetică'', precum și schimbul de informații între statele membre referitor la amenințări.

Ea va avea totodată un rol cheie în sistemul de ''certificare în materie de securitate cibernetică'' pe care îl propune Comisia pentru produsele și serviciile informatice.

''Nici o țară nu poate face față singură provocărilor legate de securitatea cibernetică. Inițiativele noastre consolidează cooperarea, astfel încât țările UE să poată aborda aceste provocări împreună. Propunem, de asemenea, noi măsuri menite să stimuleze investițiile în inovare și să promoveze igiena cibernetică'', a declarat la rândul său comisarul european pentru piața unică digitală și vicepreședinte al Comisiei, Andrus Ansip.

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close