Antena 3 CNN Externe Ce moștenire uriașă lasă norvegienii generațiilor următoare. Cifrele sunt cele mai mari din întreaga lume

Ce moștenire uriașă lasă norvegienii generațiilor următoare. Cifrele sunt cele mai mari din întreaga lume

Ce moștenire uriașă lasă norvegienii generațiilor următoare. Cifrele sunt cele mai mari din întreaga lume
Sursa foto: Foto: pixabay.com
20 Sep 2017   •   12:44

Valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a ajuns la impresionanta sumă de un trilion de dolari pentru prima dată, a anunțat Banca Centrală a Norvegiei, care gestionează fondul, potrivit The Local.

Prin urmare, asta înseamnă că, potrivit cifrelor oficiale, Norvegia alocă aproximativ 189.000 de dolari (adică 157.000 de euro) pe cap de locuitor.

Înfiinţat în 1990 pentru a manageria, în numele generaţiilor viitoare, veniturile din petrol şi gaze, nivelul activelor Fondului suveran de investiţii al Norvegiei este acum de 2,5 ori mai mare decât PIB-ul ţării, faţă de estimarea iniţială de 1,3 ori mai mare decât PIB-ul în jurul anului 2020. 

"Nu cred că cineva se aştepta ca valoarea Fondului suveran de investiţii al Norvegiei să atingă 1.000 de miliarde de dolari, atunci când a fost efectuat primul transfer din veniturile din petrol, în mai 1996. Valoarea de 1.000 de miliarde de dolari este una de referinţă şi sper că tendinţa va continua", a afirmat Yngve Slyngstad, directorul general al Norges Bank Investment Management. 

La jumătatea acestui an, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei avea 65,1% din rezervele sale investite în acţiuni, 32,4% în obligaţiuni şi 2,5% în proprietăţi imobiliare. 

Fondul investeşte toţi banii în acţiuni, bonduri şi proprietăţi imobiliare străine, deţinerile fiind răspândite în 77 de ţări. Fondul are doar aproximativ 550 de angajaţi pe plan global (Oslo, New York, Londra, Shanghai şi Singapore). 
 

×
Subiecte în articol: bani
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close