Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă acum în Franţa, după ce un român a fost discriminat de un şofer de autobuz: "Este inadmisibil"

Ce se întâmplă acum în Franţa, după ce un român a fost discriminat de un şofer de autobuz: "Este inadmisibil"

Ce se întâmplă acum în Franţa, după ce un român a fost discriminat de un şofer de autobuz: "Este inadmisibil"
de O.P.    |    27 Mar 2014   •   06:04

Conducerea Regiei Autonome de Transport din Paris i-a avertizat pe salariaţii săi că nu au dreptul, sub nicio formă, să refuze accesul în vehicule al pasagerilor cu bilete valabile. 

Avertismentul vine după ce un român de etnie romă a reclamat că un şofer de autobuz nu i-a permis să urce şi, în plus, i-a adresat şi insulte rasiste. Autorităţile au deschis o anchetă asupra incidentului.

Românul care a făcut reclamaţia are 23 de ani şi lucrează pentru o asociaţie umanitară care-i ajută pe romi. El susţine că, în luna ianuarie, a vrut să urce într-un autobuz care are staţia aproape de o tabără de romi de lângă Paris. Şi asta deşi i-a arătat şoferului că are o cartelă valabilă.

"Mi-a spus: voi nu puteţi urca în autobuzul meu. Voi mergeţi pe jos, nu mă interesează, sunteţi români, ţigani, aşa că mergeţi pe jos".

Tânărul spune că incidentul nu este unul izolat. Dimpotrivă, unii şoferi nici nu opresc în staţia de lângă aşezarea romilor. Regia de transport susţine că-i este greu să verifice aceste acuzaţii. Conducerea le-a reamintit, însă, şoferilor că refuzul de a primi pasageri cu bilete în regulă este "contrar valorilor şi codului etic" al întreprinderii. Activiştii care îi ajută pe romi sunt indignaţi de cele întâmplate.

Plângerea românului a fost preluată de Apărătorul Drepturilor Omului. Serviciul său va face o anchetă amănunţită, dar aceasta va dura destul de mult, pentru că trebuie să se ocupe de mii de dosare asemănătoare în fiecare an.

×
Subiecte în articol: discriminare
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close