Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă ACUM în Ucraina. Mişcarea pe care a făcut-o Viktor Ianukovici faţă de RUSIA

Ce se întâmplă ACUM în Ucraina. Mişcarea pe care a făcut-o Viktor Ianukovici faţă de RUSIA

Ce se întâmplă ACUM în Ucraina. Mişcarea pe care a făcut-o Viktor Ianukovici faţă de RUSIA
de O.P.    |    04 Mar 2014   •   05:35

O nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din Ucraina, convocată la iniţiativa Rusiei, se desfăşoară luni seară la New York, anunţă preşedinţia luxemburgheză a organismului. Aceasta este a treia întrunire a Consiliului din ultimele patru zile. Ambasadorul rus la ONU a declarat că Viktor Ianukovici a solicitat ajutor militar din partea Rusiei.

Exprimându-se în faţa Consiliului de Securitate, Vitali Ciurkin a citit "un mesaj" adresat de Ianukovici lui Putin în care fostul preşedinte ucrainean afirmă că "Ucraina este pe marginea războiului civil în urma evenimentelor de la Kiev".

"Vieţile sunt ameninţate (...), oamenii sunt persecutaţi", adaugă mesajul citat de ambasador.

Fostul preşedinte ucrainean "a cerut utilizarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse pentru a proteja populaţia Ucrainei", a subliniat ambasadorul rus la ONU.

Intervenţia rusă în Crimeea are ca obiectiv "apărarea compatrioţilor şi cetăţenilor noştri", a mai declarat Ciurkin, repetând poziţia Moscovei.

Ianukovici este în continuare preşedintele legitim al Ucrainei, chiar dacă autoritatea sa este "nesemnificativă", a apreciat luni premierul rus Dmitri Medvedev.

Rusia a acceptat să îi asigure protecţia lui Ianukovici pe teritoriul rus, reapărut vineri pentru prima dată de la destuirea sa pentru a susţine o conferinţă de presă în oraşul rusesc Rostov-pe-Don (sud).

"Învingătorii (de la Kiev) vor să calce în picioare drepturile fundamentale" ale minorităţilor proruse şi "ne ameninţă compatrioţii şi flota la Marea Neagră", a insistat Ciurkin. "Acţiunile Rusiei sunt legitime", a conchis el.

×
Subiecte în articol: Proteste Ucraina conflict crimeea
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close