Antena 3 CNN Externe Ce spun ruşii despre rezultatul alegerilor din SUA. Care va fi relaţia ruso-americană de acum înainte

Ce spun ruşii despre rezultatul alegerilor din SUA. Care va fi relaţia ruso-americană de acum înainte

Ce spun ruşii despre rezultatul alegerilor din SUA. Care va fi relaţia ruso-americană de acum înainte
de O.P.    |    08 Noi 2012   •   10:25

Dacă la începutul primului său mandat prezidenţial ruşii aveau dificultăţi în a-şi formula atitudinea faţă de Obama, la ora actuală domină atitudinea de respect faţă de alegerea americanilor: fiecare al cincilea rus manifestă pentru liderul SUA simpatie şi respect. De altfel, în comunitatea experţilor ruşi domină alte atitudini, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

“Cei din Rusia care ar fi dorit, dintr-un motiv sau altul, acutizarea relaţiilor cu SUA, nu salută realegerea lui Barack Obama. Cu Mitt Romney, care a catalogat Rusia drept 'duşmanul geopolitic numărul 1 al SUA”, ar fi fost mult mai simplu să se intre în confruntare', a declarat pentru cotidianul menţionat directorul Centrului pentru securitate internaţională din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, Aleksei Arbatov.

“În schimb, aceia din Rusia care doresc cooperarea cu SUA, salută realegerea lui Obama. Administraţia lui Barack Obama va urma în relaţiile cu Rusia strategia elaborată cu patru ani în urmă”, a adăugat academicianul.Arbatov a amintit de cuvintele lui Obama care în timpul întrevederii cu Dmitri Medvedev i-a promis Rusiei că va manifesta după realegerea sa o mai multă flexibilitate în problemele sistemului european antirachetă.

În opinia lui Fiodor Lukianov, redactorul-şef al revistei “Rusia în politica globală”, în relaţiile cu statul rus Obama va încerca să aprofundeze aşa-zisa “resetare”.

“În condiţiile în care prima resetare a fost un cumul de factori favorabili, ea s-a dovedit una de succes. Acum pe Moscova acelaşi set de probleme - reducerea armelor nucleare, sistemul antirachetă, Iranul, Afganistanul - nu o mai prea interesează: ea nu mai intenţionează să-şi reducă în continuare armele sale sau să-şi întărească presiunile asupra Iranului”, consideră Lukianov, citat de Agerpres.

×
Subiecte în articol: Alegeri SUA
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close