Antena 3 CNN Externe Ce spune ministrul Mediului despre norul toxic de la Cernobîl

Ce spune ministrul Mediului despre norul toxic de la Cernobîl

Ce spune ministrul Mediului despre norul toxic de la Cernobîl
30 Apr 2015   •   10:20

Norul toxic care s-a format în urma incendiului puternic de vegetaţie, din apropierea centralei de la Cernobîl, nu va ajunge în România. O spune ministrul mediului Graţiela Gavrilescu care adaug că focul a fost stins de autorităţile ucrainiene. Cu toate acestea, însă, meteorologii vorbesc despre o posibilă ploaie acidă, spre sfârşitul săptămânii, care ar putea afecta apa şi solul. 

Fumul degajat de incendiu nu va ajunge pe teritoriul României, în următoarele 72 de ore. Ministerul Mediului Apelor şi Pădurii monitorizeată prin Agenţia Naţională de Protecţie a Merdiului nivelul de radioactivitate a fectorilor de mediu. Pînă acum aceste valori sint de aproape 5 ori mai mici fâţă de limitele admise.

După două zile, în care au fost mistuite peste 300 de hectare de pădure, incendiul izbucnit în apropiere de Cernobîl a fost stins.

Flăcările ajunseseră la aproape 15-20 de kilometri de fosta centrală nucleară. Autorităţile de la Kiev au mobilizat imediat resurse importante în zonă ca să oprească înaintarea flăcărilor.

Autorităţile ucrainiene au deschis o anchetă penală şi spun că focul ar fi fost pus intenţionat în pădurea din apropierea fostei centrale nucleare Cernobîl. Incendiu este cel mai mare din 1992 şi până acum. Centrala nuclear-electrică a fost dezafectată şi izolată în urma accidentului industrial din anul 1986, când un reactor a explodat .

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close