Antena 3 CNN Externe Ce state s-au desprins de Marea Britanie. Scoţienii ar putea pune punct unei uniuni de 307 ani

Ce state s-au desprins de Marea Britanie. Scoţienii ar putea pune punct unei uniuni de 307 ani

Ce state s-au desprins de Marea Britanie. Scoţienii ar putea pune punct unei uniuni de 307 ani
de O.P.    |    19 Sep 2014   •   05:52

Votul pentru independenţă ar putea pune capăt unei uniuni vechi de 307 ani cu Regatul Unit. Scoţia se alătură unei liste lungi de state care şi-au dorit independenţa, multe dintre ele reuşind să se desprindă de britanici. Printre acestea se numără Statele Unite, Irlanda sau Noua Zeelandă.

 Regatul Unit este compus din patru ţări: Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, însă de-a lungul timpului mai multe state s-au desprins de Marea Britanie, dorindu-şi independenţa. 57 de state au şi obţinut-o, din 1776 şi până în prezent.

Primele care au obţinut independenţa sunt Statele Unite, în anul 1776 şi mai apoi Irlanda în 1916.

Au urmat Egiptul în anul 1922 şi mai apoi Canada, Africa de Sud, Australia şi Noua Zeelandă în anul 1931. Un an mai târziu îşi declara independenţa şi Irakul.

Următorul val de state care au devenit independente a fost constituit din Iordania, India, Pakistan, Birmania şi Sri Lanka între anii 1946 şi 1948. În 1949, Malaysia şi Ghana s-au alăturat statelor care şi-au declarat independenţa faţă de Regatul Unit. Această mişcare de emancipare a continuat în Africa, Orientul Mijlociu, America Centrală şi Oceania.

Zimbabwe, Vanuatu, Antigua şi Belize sunt printre ultimele state care au devenit independente în prima jumătate a anilor '80. Ultima ţară care şi-a câştigat independenţa faţă de Regatul Unit este Brunei,  în 1984, o ţară insulară situată în Asia de Sud-Est.

×
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close