Antena 3 CNN Externe CEDO obligă Turcia să plătească 90 de milioane de euro pentru invazia Ciprului din 1974

CEDO obligă Turcia să plătească 90 de milioane de euro pentru invazia Ciprului din 1974

CEDO obligă Turcia să plătească 90 de milioane de euro pentru invazia Ciprului din 1974
13 Mai 2014   •   17:13

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Turcia să plătească 90 de milioane de euro drept despăgubiri pentru invazia Ciprului din 1974.

Instanţa europeană a decis ca suma impusă Ankarei reprezintă compensaţiile pentru scăderea populaţiei din insulă, înregistrată pe timpul invaziei, transmite Wall Street Journal.

30 de milioane vor ajunge la rudele celor 1456 de persoane dispărute în acea perioadă, iar restul de 60 de milioane vor ajunge în buzunarele grecilor ciprioţi, care încă mai trăiesc în nordul insulei.

Acţiunea militară a Turciei în Cipru, din 1974, a rezultat în divizarea insulei, cu o Republică Turcă din Nordul Ciprului, care este recunoscută doar de către Ankara.
Invazia a fost ordonată de guvernul premierului Bulent Ecevit, care încerca să impiedice o lovitură de stat în Cipru, sprijinită de Grecia.

Împărţirea insulei a avut un impact deosebit în relaţiile Turciei cu vecinii săi şi mai ales acum, când Ankara se află în pline negocieri de aderare la Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: turcia, ankara Cipru CEDO
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close